null Antikvariaatti on sään armoilla

Tämä kannattaa. Elmeri Vehkala myy kirjoja, jotka ovat hyväkuntoisia, juuri tarpeeksi harvinaisia ja juuri tarpeeksi haluttuja. ­– Onko kirja omasta mielestäni hyvä, on ihan toisarvoinen asia. Kuva: Esko Jämsä

Tämä kannattaa. Elmeri Vehkala myy kirjoja, jotka ovat hyväkuntoisia, juuri tarpeeksi harvinaisia ja juuri tarpeeksi haluttuja. ­– Onko kirja omasta mielestäni hyvä, on ihan toisarvoinen asia. Kuva: Esko Jämsä

Antikvariaatti on sään armoilla

Joulu ja vuodenvaihde lisäävät käytettyjen kirjojen liikkumista. Äärimmäiset sääilmiöt vähentävät sitä.

Lumimyräkkä pistää lapset pulkkamäkeen ja liikenteen sekaisin, hikoiluttaa ihmisiä lumikolan varressa – ja vähentää käytettyjen kirjojen myyntiä.

– Tänään on poikkeuksellisen kuollutta. Huono sää vaikuttaa asiakkaiden liikkumiseen selvästi, sanoo joulukuista lumimyräkkää katseleva Elmeri Vehkala, Kalliossa Harjutorilla sijaitsevan Punainen Planeetta -antikvariaatin kauppias.

Sääilmiö on huomattu myös ydinkeskustassa. Vaikka on vuoden kiireisin myyntisesonki, Hannele Loukusa Yrjönkadun antikvariaatista ehtii poikkeuksellisesti puhua hetken puhelimessa. Ulkona pyörii lumi ympyrää ilmassa ja hiljentää joulumyyntiä.

– Kelit on isoja tekijöitä kaupankäynnissä. Sää vaikuttaa hurjasti kaikkien kivijalkakauppojen myyntiin. Ihmiset eivät jalkaudu kaupungille huonolla säällä, eikä kukaan tule autolla heikon parkkipaikkatilanteen takia, Loukusa kuvailee.

 

Antikvariaateissa seurattiin säätä erityisen tarkasti joulukuussa, sillä joulu on myös käytettyjen kirjojen myynnissä vuoden tärkeintä aikaa.

– Joulumyynti on ratkaiseva koko vuoden tuloksen kannalta, Loukusa tiivistää.

Jos säät vain sallivat, ihmiset saapuvat sankoin joukoin hakemaan lahjoja kirjoja rakastaville sukulaisilleen ja ystävilleen. Jouluista ostohysteriaa esiintyy jopa antikvariaateissa.

– Joskus jouluhuuma paistaa asiakkaista. He ostavat ihan vain siksi, että jotain mukamas pitää ostaa. Välillä pitää oikein toppuutella, että et sinä oikeasti tuolla mitään tee, Vehkala nauraa.

 

Loukusa on pitänyt Yrjönkadun antikvariaattia jo vuodesta 1994. Hän myy lähinnä kaunokirjallisuutta ja humanististen tutkimusalojen kirjallisuutta.

Vehkala on alalla uudempi nimi, vaikka idea omasta kaupasta syntyi jo 1990-luvulla, kun Helsingin antikvariaatteja 1980-luvulta asti kolunneen nuoren miehen oma kirjakokoelma oli karttunut melkoiseksi.

Opittuaan kauppiaalle tärkeän taloudenpitotaidon Vehkala ryhtyi tuumasta toimeen. Punainen Planeetta aloitti 2007, ja menneenä syksynä avattiin Hämeentielle sisarliike Oranssi Planeetta.

Vehkalan liikkeet ovat erikoistuneet scifiin, fantasiaan ja kauhuun. Häntä ei arveluttanut antikvariaatteihin usein mielletty heikko taloudellinen kannattavuus. Asiaa auttoi selkeä mielikuva siitä, millainen kirja myy ja millainen ei.

– Lähestymistapani ei ollut se, että myyn vain kirjoja joista itse pidän. Sillä tavalla tätä kauppaa ei tehdä. Myymme kirjoja, jotka ovat hyväkuntoisia, juuri tarpeeksi harvinaisia ja juuri tarpeeksi haluttuja. Onko kirja mielestäni hyvä, on ihan toisarvoinen asia, Vehkala sanoo.

 

Kirjojen liikkuminen kiihtyy Vehkalan kokemuksen mukaan myös heti vuodenvaihteen jälkeen. Uskotaan, että ihmiset hankkiutuvat silloin eroon joululahjakirjoista, joihin eivät ole tyytyväisiä. Muitakin syitä on.

– Ihmiset muuttavat erityisen paljon vuodenvaihteessa ja haluavat eroon tietyistä kirjoista. Jotkut haluavat myös raivata kotihyllyyn tilaa joululahjakirjoille, Vehkala sanoo.

Palkitut kirjailijat pärjäävät myös antikvariaateissa. Loukusan asiakkaat ovat viime aikoina kyselleet erityisesti Riikka Pulkkisen romaania Totta sekä Mikko Rimmisen Nenäpäivää.

Vehkala myöntää uutuuskirjojen menekin, mutta vuodenvaihteen menestyjä on yllättävä.

Ilpo Tiihosen runoja on kysytty melkein joka päivä, jopa enemmän kuin Finlandia-voittajaa. Näin ihmeellinen on antikvaarinen maailma.

Vuodenvaihteesta alkaa käytettyjen kirjojen kauppiaalla kirjojen hankkiminen seuraavan syksyn sesonkia varten. Ja välissä pitää myydä kirjoja kesälomalaisille. Kesämyynti onkin kasvava markkina – tosin sekin on Loukusan kokemuksen mukaan säiden armoilla.

– Jos on kova helle, ihmiset lilluttelevat mieluummin varpaitaan Saimaassa kuin lomailevat pääkaupungissa antikvariaatteja koluten.

Ville Miettinen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.