null Apostoli Paavalin juhlavuosi vahvisti Turkin kristittyjä

Apostoli Paavalin kirkko Tarsuksessa muutettiin museoksi vuonna 1943. Kuva: Eira Serkkola

Apostoli Paavalin kirkko Tarsuksessa muutettiin museoksi vuonna 1943. Kuva: Eira Serkkola

Apostoli Paavalin juhlavuosi vahvisti Turkin kristittyjä

Turkin kristityillä on nyt toivoa siitä, että apostoli Paavalin syntymäkaupungissa Tarsuksessa sijaitseva Paavalin kirkko voitaisiin muuttaa museosta jälleen eläväksi kirkoksi.

Turkin viranomaiset väläyttivät tätä mahdollisuutta, kun katolisen kirkon julistama apostoli Paavalin juhlavuosi päättyi Turkissa kesäkuun lopulla. Paavalin syntymästä tuli kuluneeksi 2000 vuotta.

Juhlavuosi toi satoja kristittyjen pyhiinvaeltajien ryhmiä Tarsukseen.
– Ensimmäistä kertaa Turkin muslimit ovat tavanneet kristittyjä rukoilevina pyhiinvaeltajina, ei vain turisteina. Heidän omistautumisensa on tehnyt turkkilaisiin vaikutuksen, sanoi italialaissyntyinen piispa Luigi Padovese  teemavuoden päättäjäisjuhlallisuuksissa.

Hänen mukaansa Turkin hallitus on jo jatkanut myöntämäänsä lupaa pitää jumalanpalveluksia Paavalin kirkossa. Kesäkuun 2008 ja kesäkuun 2009 välisenä aikana kirkossa vieraili 416 pyhiinvaeltajaryhmää 30 eri maasta.

Varhain keskiajalla rakennettu pyhän Paavalin kirkko on mukana YK:n maailmanperintökohteiden listalla. Turkin hallitus takavarikoi sen vuonna 1943 ja teki siitä museon. Siellä pidetään erikoisluvalla jumalanpalveluksia pääsymaksun maksaneille kristityille.

Turkin katolinen kirkko, jossa on 32 000 jäsentä, on pyytänyt pääministeri Recep Tayyip Erdogania palauttamaan kirkon pysyvästi kristityille. Se oli Turkin kristillisen kulttuurin sydän aina Kemal Ataturkin valtakauteen asti 1920-luvulla.

Piispa Padovesen mukaan lopullisen päätöksen tekevät Tarsuksen kaupungin päättäjät. He voivat muuttaa tilapäisen jumalanpalvelusluvan pysyväksi.

Paavalin juhlavuoden aikana Turkissa on keskusteltu pitkään suljettuna olleen ortodoksisen pappisseminaarin avaamisesta Istanbulissa. Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama otti asian esiin vieraillessaan Turkissa huhtikuussa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.