null ARA-asukkaat ovat joutumassa vaikeuksiin

Puheenvuorot

ARA-asukkaat ovat joutumassa vaikeuksiin

Vuoden alusta voimaan tulleet tulo- ja varallisuusrajat pääkaupunkiseudun ARA-vuokra-asuntoihin voivat asettaa ihmiset kohtuuttomiin tilanteisiin. Rajojen laittaminen uusille asunnonhakijoille voi olla perusteltua, mutta sen ulottaminen asunnonvaihtajiin on älytöntä. Se tulee johtamaan siihen, että osa ARA-asujista joutuu asumaan itselleen joko koon tai muun syyn takia sopimattomassa asunnossa.

Ihmisten työ- ja tulotilanteet voivat nykyisin muuttua hetkessä. Samoin voi käydä terveyden kanssa.

Hallitusohjelmassa on myös tulojen ja varallisuuden määräaikaistarkistukset vuodesta 2019 lähtien, jolloin rajan ylittävät henkilöt voitaisiin kahden vuoden määräajalla häätää ARA- asunnosta.

Yksinasuvan varallisuusraja on 87 000 euroa. Niukasti rajan ylittävän perityn kesämökin arvo voi johtaa häätöön ARA-asunnosta, vaikka henkilön tulot olisivat muuten alle 1 000 euroa kuussa eikä mahdollisuuksia omistusasuntoon tai vuokra-asuntoon mistään muualta ole. Pitkän uran tehnyt 60-vuotias yksinasuva henkilö, jonka tulot ovat 3 100 euroa, voidaan myös häätää ARA-asunnostaan, vaikka muutaman vuoden kuluttua hän jäisi eläkkeelle, jolloin tuloraja alittuisi taas.

Varallisuuteen lasketaan lähinnä osakkeet, kiinteä omaisuus ja arvopaperit. Tilillä olevia säästöjä tai esimerkiksi 100 000 euron veikkausvoittoa ei lasketa varallisuudeksi. Esitys on täynnä epäoikeudenmukaisuuksia, jotka luovat ihmisille tuloloukkuja ja asunnottomuuden uhkaa ja lisäävät byrokratiaa.

Juha Kastemaa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.