Arkkipiispa ajoitti iloitsemisensa huonosti

Arkkipiispa ajoitti iloitsemisensa huonosti

Viime aikoina kirkosta eroamisessa ominaisia ovat olleet yksittäisistä mielipideilmauksista johtuvat eroamisbuumit, joille Teemu Laajasalo antoi loistavan termin ”kiukuttelueroamiset”. Kuten hänkin totesi, ne ovat typerä tapa reagoida itselle kielteiseen mielipiteeseen. Uutta tämän meneillään olevan buumin osalta on se, että nyt näyttävät konservatiiviset jäsenet lähtevän. Tästä paistaa läpi juuri edellä kuvattu pikaistuksissa tehty eropäätös.

Mutta siitä huolimatta olen sitä mieltä, että arkkipiispa osoitti erittäin huonoa pelisilmää kiirehtimällä iloitsemaan parisuhdelain läpimenemisestä. Ajoitus oli bensan heittämistä liekkeihin. Todennäköistä on, että siinä tilanteessa moni äänestystulokseen pettynyt alkoi vasta nuolla haavojaan. Siihen tilanteeseen tuli päälle arkkipiispan lausunto.

Niin ikävää kuin eroamisbuumi onkin, niin se on terveellinen muistutus siitä, että myös meillä ”änkyröillä” voi tulla toleranssiraja vastaan. Tähän asti kirkossa on liberaalilaita vuotanut täysin vapaasti. Konservatiiveja on potkittu päähän muun muassa lähetysmäärärahojen jaossa. Toivottavasti tämä viesti älytään ottaa vakavasti jatkossa.

Aivan liikaa on luotettu siihen, että konservatiivit pysyvät kiltisti jäseninä riippumatta siitä, millaista kohtelua he saavat osakseen, kun on hysteerisesti yritetty tehdä itseä tykö liberaalipiireille.

Mielenkiinnolla odotan, miten ja millaisella innolla arkkipiispa osallistuu keskusteluun, kun tulee käsittelyyn kansalaisaloite hoitohenkilökunnan oikeudesta kieltäytyä aborteista. Jos osallistuminen keskusteluun ratkeaa vain aiheen mediaseksikkyyden mukaan, niin aika heikoilla on silloin asema myös arvojohtajana.

Jukka Tuominen
Helsinki

 

 

Jaa tämä artikkeli: