null Arkkipiispa Kari Mäkinen iloitsee sateenkaariväen kanssa

Samaa sukupuolta olevien avioliitto hyväksyttiin eduskunnassa.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto hyväksyttiin eduskunnassa.

Arkkipiispa Kari Mäkinen iloitsee sateenkaariväen kanssa

Eduskunnan täysistunto päätti 28.11., että lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista etenee suuren valiokunnan käsittelyyn. Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden kannattajat voittivat äänin 105–92.

Arkkipiispa Kari Mäkinen iloitsi äänestystuloksesta.

– Tiedän miten paljon tämä päivä merkitsee sateenkaariväelle, heidän läheisilleen ja monille muille. Iloitsen täydestä sydämestäni heidän puolestaan ja heidän kanssaan, Mäkinen kirjoitti Facebook-päivityksessään.

Keskustelu on ravistellut myös kirkkoa

Mäkinen kiittää lakialoitteen tekijöitä ja niitä, jotka ovat osallistuneet keskusteluun eri tavoin ja eri kannoin. Avioliittolain mahdollisella muutoksella ei ole suoraa vaikutusta kirkon vihkimiskäytäntöihin. Arkkipiispan mukaan keskustelu on kuitenkin ravistellut myös kirkkoa myönteisellä tavalla.

– Avioliittokäsityksemme tarvitsee perusteellista tarkastelua. Omasta puolestani ajattelen, että siinä on uudelleenarvioinnin paikka. Se tapahtuu kirkon omista perusteista käsin, Mäkinen tuumii.

Mäkinen ymmärtää niitä, joille eduskunnan päätös oli pettymys. Hänen mukaan heidän kokemustaan tulee kunnioittaa ja pelkonsa kuulla.

– Heille haluan sanoa: minusta kenenkään avioliitto ei ole menettämässä merkitystään, kirkon usko ei ole uhattuna, yhdenkään ihmisen ihmisarvo ei ole vähenemässä, päinvastoin.

Syrjivä rakenne poistuu

Samoilla linjoilla arkkipiispan kanssa oli Helsingin piispa Irja Askola Facebook-päivityksessään, joka julkaistiin heti päätöksen jälkeen. Askola kertoi iloitsevansa yhteiskunnasta, jonka lait kohtelevat kansalaisia yhdenvertaisesti.

– Iloitsen siitä, että monen toive ja rukous toteutuu, kun torjuntaa ja tuomioita kokeneille tarjotaan julkinen olemassaolon oikeus. Iloitsen sateenkaariperheiden lasten kanssa: heidän vanhempiinsa kohdistunut syrjivä rakenne poistuu. Olkoon pöydässäni paikka myös heille, joille äänestystulos tuo pelkoa tai pettymystä, kiteytti Irja Askola.

Askolan mukaan päätös ei ota mitään kantaa kirkon ratkaisuihin.

– Toivon meidän tässä asiassa eri mieltä olevien löytävän keskusteluyhteyden, sanoo Askola.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.