Arkkipiispa lukee riisuttua Raamattua

Arkkipiispa lukee riisuttua Raamattua

Arkkipiispa Kari Mäkinen pyysi anteeksi seksuaalivähemmistöiltä. Moista anteeksipyyntöä on mahdotonta kuvitella aikaisempiin vuosikymmeniin. Luterilainen kirkko on tunnettu sanan kirkoksi. Tuo nimitys on ainakin jossain määrin estänyt piispoja lähtemästä villeille laitumille. Kukaan ei ole rohjennut esittää aivan Raamatun vastaisia ajatuksia. Nyt kuitenkin rohjetaan.

Onko piispojen sisälukutaito ratkaisevasti huonontunut? Onhan homokysymyksestä Raamatussa riittävän selkeää tekstiä. Onko luottamus Raamattuun kadonnut? Tämä jälkimmäinen lienee todennäköisempää.

Jäljet johtavat liberaaliteologiaan, joka on rapauttanut teologian. Se on tehnyt iankaikkisesta Jumalan sanasta suhteellista ihmissanaa, jota jokaisella on oikeus tulkita haluamallaan tavalla. Etiikka on samalla irrotettu Raamatusta. Kaikki on suhteellista. Raamatusta ei ole lupa ottaa käyttäytymisohjeita – tämä on tuomittavaa fundamentalismia.

Kerrotaan kuninkaasta, joka pyysi alamaistaan lukemaan Raamattua. Jokaisen lukutuokion jälkeen kuningas totesi: leikkaa lehti pois ja heitä tuleen. Lopputulos oli, että lopulta Raamatusta ei ollut jäljellä muuta kuin kannet.

Arkkipiispa Mäkisen Raamatulle on nähtävästi käynyt samoin – hänellä on riisuttu Raamattu. Raamatusta ei ole muuta jäljellä kuin lähimmäisen rakastaminen.

Tässä viitekehyksessä on nähtävä myös homolausunto. Lähimmäisen rakastamisen lisäksi Raamatussa ei ole Jumalan puhetta. Ne, jotka ovat arvostelleet homoja, ovat nimenomaan syyllistyneet tämän käskyn rikkomiseen.

Arkkipiispa Mäkisen taivas on ”kaikkien taivas”. Mäkinen haluaa armeliaisuudessaan ja arkkipiispan arvovallallaan kyyditä kaikki ihmiset homoista ja lesboista lähtien taivaan autuuteen.

Raamatun taivas on toisenlainen. Sinne ei pääse mitään syntiä eikä ainuttakaan minkään synnin harjoittajaa – ei edes arkkipiispan puoltolauseella.

Väinö Hotti
Kaavi

 

Jaa tämä artikkeli: