Ekologista arkkitehtuuria. Pilvi Vanamo (vas.) ja Inari Virkkala osallistuivat myös itse perunalaatikoista koostuvan näyttelypaviljongin rakentamiseen.
Arkkitehdit auttajina
Pilvi Vanamo ja Inari Virkkala näyttävät, miten maailman köyhien elinoloja voi kohentaa arkkitehtuurin keinoin.
Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Sirpa Päivinen
Teurastamon pihalle Sörnäisiin on nikkaroitu näyttelypaviljonki, jossa esitellään kehittyviin maihin rakennusprojekteja toteuttaneen pohjoismaisen South of North -arkkitehtikollektiivin työn tuloksia. Näyttely kuuluu Helsinki Design Week -tapahtumaan.
Kollektiivin perustivat puolitoista vuotta sitten nuoret arkkitehdit Pilvi Vanamo ja Inari Virkkala. He olivat osallistuneet kumpikin tahollaan kehitysmaahan suunnattuun rakennusprojektiin. Virkkala oli tekemässä Komitu-arkkitehtiryhmän kanssa nuorisokeskusta Kambodžaan ja Vanamo työstää parhaillaan suomalaisruotsalaisen Lönnqvist Vanamo Architectsin lasten keskus -hanketta Tansaniaan.
Naiset halusivat kutsua myös muita arkkitehteja maailman köyhiä alueita parantavan arkkitehtuurin pariin.
– On pohjoismainen ja samalla maailmanlaajuinen ilmiö, että arkkitehdit haluavat tehdä tiedostavaa työtä ekologisten ja sosiaalisten haasteiden parissa. Kollektiivissa on nyt mukana 12 pohjoismaista arkkitehtitiimiä, Vanamo kertoo.
Kollektiivin työryhmät ovat toteuttaneet Aasiassa ja Afrikassa tähän mennessä kymmeniä rakennushankkeita. Osan rakennuksista tiimit ovat tehneet itse paikan päällä, osaan ne ovat palkanneet suunnitelmiensa toteuttajiksi paikallista työvoimaa.
Arkkitehdit ovat kokeneet paitsi tekevänsä konkreettisesti jotakin hyvää myös saavansa kollektiivin työstä itse paljon. Pilvi Vanamon mielestä on mielekästä tehdä työtä maissa, joissa koulutettuja arkkitehteja on vähän ja joissa ei ole mahdollista muuten kokeilla rakentamisessa uusia ratkaisuja.
– Tämä on ollut myös ammatillisesti kehittävää, sillä arkkitehdin rooli on tavallista laajempi. Työhön sisältyy muun muassa projektin johtamista ja budjetin seuraamista.
Inari Virkkala toteaa, että jo nimi South of North on itsessään sanaleikki ja viittaa siihen, että projektissa oppiminen tapahtuu molempiin suuntiin.
– On ihanaa, kun voi tehdä ammatissaan jotain hyödyllistä. Tämä työ antaa myös moraalista pohdittavaa, kun joudumme kantamaan asioista normaalia suurempaa vastuuta. Se tuo nuorelle arkkitehdille samalla erityistä ammatillista meriittiä.
Arkkitehtien kantavana ajatuksena on hyödyntää maiden omia luonnonmateriaaleja ja paikallista osaamista. Inari Virkkalan mukaan esimerkiksi Kambodžassa on käytetty perinteisiä rakennusmateriaaleja bambua ja maatiiliä.
– Niitä on alettu pitää siellä köyhän miehen materiaaleina, mutta uudella tavalla esille tuotuna designina ne voivat tuntua houkuttelevammilta.
Rakennusprojekteissa on harjoitettu myös tutkimustyötä. Maatiilien kestävyyttä testattiin Aalto-yliopiston laboratoriossa, ja bambun lujuutta taas selvitti amerikkalainen asiantuntija. Jälkimmäistä tutkimusta varten arkkitehdit leikkasivat metsässä paikallisten avustamana viidakkoveitsellä bambunäytteitä.
– Paikallista asiantuntijaa ei löytynyt, koska maassa ei ole matalan koulutustason vuoksi modernia tietotaitoa bambun suojaamisesta hyönteisiä vastaan. Selvisi, että kun bambua käsittelee suolaliuoksella, se kestää käytössä paljon pitempään. Rakennusprojektit toimivat siis paikallisille samalla koulutuksena, Virkkala selittää.
Rakennushankkeisiin sekä niihin liittyvään suunnittelu- ja tutkimustyöhön on saatu rahoitusta eri kanavista. Suuri osa siitä on tullut apurahoina ulkoministeriöltä ja kulttuuria tukevilta säätiöiltä. Osa rahoituksesta on koottu järjestämällä erilaisia tapahtumia.
Teurastamon näyttelypaviljonki heijastelee kollektiivin periaatteita, sillä se on rakennettu kierrätysmateriaalista. Turkulaiselta perunanviljelijältä lainattiin perunalaatikoita, jotka palautetaan takaisin normaaliin käyttöön näyttelyn jälkeen.
Pilvi Vanamon ja Inari Virkkalan mukaan näyttely on läpileikkaus arkkitehtitiimien tekemistä projekteista. Näyttelyä on ollut tekemässä laaja joukko pääosin suomalaisia ja ruotsalaisia arkkitehteja.
– Näyttelyn kangastulosteissa tulevat näkyviin työryhmien yhteiset teemat, kuten yhteistyö ja viestintä, kauneus ja estetiikka. Mukana on myös aikaperspektiivi, mistä näkyy tämän hetken kasvava kiinnostus vastaavaan työhön.
Arkkitehtikollektiivi on myöhemmin syyskuussa mukana Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa, jonka yhtenä teemana ovat yhteispohjoismaiset arkkitehtuuriprojektit. Kollektiivin järjestämään Mouthful of Meetings -keskustelutilaisuuteen on kutsuttu vieraaksi afrikkalaisia arkkitehteja kertomaan, miten he suhtautuvat pohjoisten kollegojen Afrikassa tekemään työhön.
– Aiheesta kaivataan laajempaa mielipiteenvaihtoa, ja Venetsiassa arkkitehtikollektiivin merkitys heijastuu laajemmalle. Biennaaliin osallistuminen on myös hieno kansainvälinen tunnustus projektin ajankohtaisuudesta, Pilvi Vanamo sanoo.
South of North -kollektiivin näyttely Teurastamolla 14.9. saakka.
Lisätiedot: www.southofnorth.info
Jaa tämä artikkeli: