Gluteenittomat pullat, kakut ja piirakat -kirjan kansi. Kuva: Kustannus-Mäkelä
Arvio: Gluteenittomia karjalanpiirakoita on helppo valmistaa
Ruotsalaistekijöiden keittokirjoissa on hyviä ohjeita pizzasta korvapuusteihin.
Ruotsalaiskaksikon pari vuotta sitten ilmestynyt Gluteenitonta leipää ampaisi oitis keittokirjahyllyni suosikkien joukkoon: jo muutama kokeilu osoitti, että ohjeisiin voi luottaa.
Tartuinkin kiinnostuneena seuraaviin kirjoihin Gluteenittomat pastat, pizzat ja piirakat ja Gluteenittomat pullat, kakut ja piirakat.
Ensimmäiseksi kokeilin suomalaisklassikkoa, karjalanpiirakoita. Voiko ruotsalainen tai kukaan muu kuin suomalainen tai suomalaisen kulttuurin itseensä täällä imenyt tehdä oikeita karjalanpiirakoita? Taikina osoittautui helposti käsiteltäväksi, mistä plussaa. Annetuilla paistolämpötiloilla ei kuitenkaan saanut aikaan kuin kovin kalpeita piirakoita, joten uuniin sai suosiolla panna lisää ytyä. Kaiken kaikkiaan kuitenkin varsin oivallinen ohje.
Myös focaccia onnistui varsin hyvin. Kiireisen kokin pelastus on nopean pizzapohjan ohje, joka valmistuu kaikkineen noin reilussa puolessa tunnissa.
"Voiko ruotsalainen tai kukaan muu kuin suomalainen tai suomalaisen kulttuurin itseensä täällä imenyt tehdä oikeita karjalanpiirakoita?"
Gluteenittomista makeista leivonnaisista tartuin ensimmäisenä korvapuusteihin, sillä gluteeniton pulla on melkoisen hankala leivottava. Omaan makuuni puusteista tuli liian makeita, joten seuraavalla kerralla vähennän sokeria reippaasti.
Yksi asia gluteenittomia leivonnaisia leipovan kannattaa muistaa: erilaisia jauhoja on paljon, jolloin kokeillessa pusseja kertyy kaappiin useita. Suurimman osan aineksista löytää nykyään jo melko helposti, mutta kokeiluja tehdessäni huomasin, että ainakin durrajauhoja sai etsiskellä oikein tosissaan.
Jaa tämä artikkeli: