null Arvio: Hengitys vain virtaa

Hyvä elämä

Arvio: Hengitys vain virtaa

Tietokirja ”Anna hengityksesi virrata vatsan pohjalla olevaan tilaan, kuppiin tai maljaan. Anna uloshengityksen virrata siitä hellittäen ulos. Täytä malja jälleen uudella sisäänhengityksellä, usein puoli kupillista riittää. Tällä harjoituksella ohitetaan pallean kontrolli ja tehdään tilaa luonnolliselle hengitykselle.”

Hengittämisen luulisi olevan ihmiselle vaivatonta, mutta valitettavan usein on kuitenkin toisin. Esimerkiksi kipu, stressi tai erilaiset fyysiset sairaudet heijastuvat aina myös hengitykseen, joka saattaa muuttua epäedulliseen suuntaan.

”Luova tila koetaan pyhänä, siinä päästään kosketukseen elämän perusvoimien, jumaluuden kanssa.”

Epätasapainoisessa hengityksessä hengitys vaikeutuu ja siihen tulee toisaalta katkoksia ja toisaalta tehostunutta keuhkojen tuuletusta. Jännittynyt ihminen saattaa olla tiedostamattaan jatkuvasti hyperventilaatiotilassa, josta seuraa koko elimistöön lukuisia epämiellyttäviä oireita, kuten hengenahdistusta, huimausta tai sydän- ja vatsaoireita psyykkisten oireiden lisäksi.

Luonnollinen ja rentoutunut hengitys taas on aaltoilevaa ja rauhallista. Tasapainoisesti hengittävä kokee oman hengityksensä virtaavan pakottamatta miellyttävässä tilassa, jossa saa vain olla rentoutuneena. Silloin sisäänhengitys virtaa vatsanpohjaan saakka, ja uloshengitys tapahtuu rentouttaen vain hengityslihakset. Tällöin ilma poistuu keuhkoista vapaasti.

Hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena -kirjassa lähestytään hengitystä psykofyysisenä tapahtumana, jossa mieli ja ruumis vaikuttavat toisiinsa saumattomasti. Kirjan lähtökohtana on tieto siitä, että tasapainoisella hengityksellä on suuri merkitys ihmiseen psyykkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille. Kirjassa on perusteellinen selvitys siitä, kuinka hengitys kaikkinensa tapahtuu. Kirjan teemoja syvennetään erityisesti psykodynaamisen teorian voimin varhaisten vuorovaikutussuhteiden merkityksen pohdinnalla.

Kirjoittajat kuvaavat myös omia tapojaan hyödyntää erityistä hengitysterapiaa erilaisten potilasryhmien auttamiseksi. Kirjassa on erilaisia hengitysharjoituksia, jotka pohjautuvat teoriaan ja käytännön kokemukseen.

Mielenkiintoisesti kirjoittajat toteavat, että hengitykseen liittyy aina, vaikkakin tiedostamatta, myös kuoleman läsnäolo. Siksi hengityksen vaikeutumisen ja oman hengityksen tiedostaminen voi olla vaikeaa. ”Lähestyessämme tuntematonta tyhjyyttä, aukkoa, emme näe emmekä tunne mitään, sillä Henki sinänsä ei suostu tutkittavaksi. Sitä on kuitenkin kuvattu aina. Taide, rituaalit, uskonnot ja myytit ovat antaneet sille ilmaisun. Luova tila koetaan pyhänä, siinä päästään kosketukseen elämän perusvoimien, jumaluuden kanssa”, kirjoittajat kertovat.

Kirjoittajat ovat tarkoittaneet kirjan erityisesti terveydenhuollon ja psykoterapiatyön ammattilaisille. Kuitenkin kirjasta voisivat hyötyä myös esimerkiksi laulajat tai puhujat, jotka käyttävät työssään tai harrastuksessaan ääntään työvälineenä. Myös omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan kiinnostuneet löytävät teoksesta paljon apua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.