null Arvio: Joululauluja itse kullekin säädylle

Hyvä elämä

Arvio: Joululauluja itse kullekin säädylle

Nämä kaksi jouluaiheista laulukirjaa rohkaisevat aloittelevaakin musikanttia tarttumaan toimeen.

Tiernapojat – soivan joulukirjan ytimenä ovat perinteisen, edelleen elävän tiernapoikakuvaelman tekstit ja nuotit sekä kirjaan liitetty musiikkitallenne melodioiden opettelun tueksi. Lukukokemusta rikastavat valokuvin varustettu Tiernapoikien historia, tiernatähden rakennusohje ja piirroksin varustettu ohje tiernapoikien asun osista.

Riemastusta herättävät Mikkolan perheen poikien Aarnin, Tanelin ja Eelin tiernakokemukset ja -kommellukset, kun on kierretty kylää laulamassa "itse kullekin säädylle". Perheen äiti Outi on oppinut, että meikinpoistoaineen menekki nousee tiernakaudella huimasti ja ettei pesualtaan mustanpuhuvaa reunusta kannata kunnolla kuurata ennen kuin vuoden tiernahommat ovat ohi.

Kirjassa on lisäksi muun muassa jouluevankeliumi sekä tierna-aiheeseen liittyviä novellikatkelmia ja runoja suomalaisilta kirjailijoilta kuten Eino Leinolta ja Teuvo Pakkalalta.

Kirja on täyteläinen ja hyvin toimitettu kokonaisuus. Se saattaa hyvinkin innoittaa uusia poikia ja tyttöjä tiernakulttuurin pariin.

Tiernapojat. Soiva joulukirja koko perheelle. Toimittanut Katariina Heilala, kuvittanut Päivi Arenius. Tammi 2015.

 

Joulun klassikot ja hitit -kirjan erikoisuus ovat helpoimmillaan tosi yksinkertaiset komppiehdotukset, joiden ohjeiden mukaan voi sijoittaa kädet vuorotellen kahteen kohtaan pianon koskettimistoa ja soittaa rytmiä laulun taustaksi.

Musisoinnin riemuun pääsee mukaan näinkin, vaikka panostaminen säestyksen helppouteen luonnollisesti rajaa lauluvalikoimasta ulos säveleltään haasteellisemmat.

Lisää apuja aloitteleva soittaja saa kirjan loppuun kirjoitetusta muutaman sivun mittaisesta Pienestä säestysoppaasta, jossa rohkaistaan: Monia joululauluja voi säestää käyttäen vain kahta tai kolmea sointua.

Oletko aina halunnut oppia säestämään? Nyt on oiva mahdollisuus aloittaa. Ja joulunpyhinä on siihen aikaakin.

Joulun klassikot ja hitit. Pianohitit. Toimittanut Jyrki Tenni. F-Kustannus 2015.

Jaa tämä artikkeli: