Lähellä sinua. Kun Stephen ei päässyt enää portaita yläkertaan, Jane siirsi sängyn ruokasalin nurkkaan. Kuva: Universal Pictures
Arvio: Kaiken se rakkaus kestää
Nero ja hänen uhrautuva vaimonsa saattaa olla hiukan kliseinen elokuvan juoni, mutta jos ei välitä mahdollisesta yhteensopimattomuudesta eletyn todellisuuden kanssa, se toimii varsin hyvin James Marshin Kaiken teoria -elokuvassa.
Stephen Hawking lienee yksi tunnetuimpia tiedemiehiä maailmassa. Ei siis ihme, että myös hänen yksityiselämänsä kiinnostaa. Sen lisäksi kysymykset universumin olemuksesta, sen alusta, lopusta ja ajasta yleensä kiehtovat katsojaa. Kosmologia on uskontoa ateisteille, sanoo elokuvan Hawking. Tarvitaanko kaiken alkuun Jumalaa, hän pohtii tovereineen.
Anthony McCartenin tekemä elokuvakäsikirjoitus perustuu osin Jane Hawkingin kirjaan Travelling to Infinity: My life with Stephen. Elokuva ottaa kuitenkin myös vapauksia tavoittelemansa draaman vuoksi.
Kaiken teoria keskittyy Stephen Hawkingin ja Jane Wilden avioliittoon ja niihin paineisiin, joita 21-vuotiaan rakastetun sairastuminen lihaksia surkastuttavaan ALS-tautiin parin elämään tuo. Hawking sairastui samoihin aikoihin, kun hänen piti tehdä väitöskirjansa. Sairauden hyväksyminen ja ennuste käytettävissä olevasta parin vuoden ajasta ei ollut helppo yhtälö. Janen tukena oli hänen uskonsa: sen kanssa uskalsi tarttua lyhyeksi luvattuun onneen.
Eddie Redmayne tekee Hawkingin roolissa fyysisesti vaikuttavan työn, jossa ilmaisu keskittyy sanojen lopulta kadottua lähinnä silmiin. Felicity Jones Janen osassa on kuin silkkihansikkaaseen kätkettyä terästä. Pian hänellä on huollettavanaan kaksi lasta ja kolmantena nopeasti heikkenevä mies.
Kun elokuvassa perheeseen syntyy vielä kolmas lapsi, alkavat puheet: onko lapsen isä pyörätuolia käyttävä Stephen vai perheen elämään tullut peräti hurmaava kirkkokuoron johtaja Jonathan Hellyer Jones (Charlie Cox).
Stephen Hawking kertoo vasta suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Minun lyhyt historiani, että kolmas lapsi syntyi jo ennen Jonathaniin tutustumista. Janen uupumus ja masennus sai tämän etsimään tukea ja turvaa Jonathanilta, kuolisihan aviomies ennustusten mukaan tuota pikaa. Jonathan oli suuri tuki myös Stephenille itselleen, joka ei silloin vielä innostunut vakituisesta ulkopuolisesta avusta.
Elokuva lisää draamaa myös kertoessaan Stephenin lähdöstä Amerikkaan hoitajansa Elaine Masonin (Maxine Peake) kanssa. Hawking kertoo kuitenkin kirjassaan Amerikan matkasta, joka oli tehty jo aikaisemmin Janen kanssa, eikä se ollut lainkaan huonoa aikaa – ainakaan miehen mielestä.
Elainen ja Stephenin lämpenevä suhde saa kuitenkin Stephenin muuttamaan taloa. Hän ja Jane erosivat vuonna 1995, ja samana vuonna hän avioitui Elaine Masonin kanssa. Haastattelussa Hawking on kehunut uuden liittonsa intohimoisuutta: – Olen naimissa naisen kanssa, jota rakastan.
Elainen voimat loppuivat, ja pari erosi vuonna 2006.
Mutta jos Kaiken teorian katsoja ei välitä pienistä puutteista, luvassa on kaunis, viihdyttävä, kiinnostava tarina nerokkaasta miehestä, jota uskollinen nainen tukee viimeiseen saakka. Elokuvassa molempien silmät ovat eron hetkellä kyynelissä.
– Minä tein kaikkeni, vakuuttaa Jane.
Eikä sitä ole syytä epäillä.
James Marsh: Kaiken teoria. Elokuvateattereissa 6.2.
Stephen Hawking: Minun lyhyt historiani. WSOY 2015.
Jaa tämä artikkeli: