Arvio: Kirja herättää menneisyyden

Arvio: Kirja herättää menneisyyden

”Helsinki on monin paikoin muuttunut sitten 1950-luvun, mutta kaupungin sielusta sisin on säilynyt. Lopuksi se suuri kysymys: kuinkahan monet helsinkiläiset löytävät kirjan kuvista itsensä nuoruutensa päivinä?”

Matalat, pyöreänurkkaiset bussit seisovat rivissä Lasipalatsin aukiolla, jokaisella vararengas takatelineessä. Kengänkiillottaja odottaa asiakasta Mannerheimintiellä. ”Heinää korjataan Kaivopuistossa”, kertoo kuvateksti, ja huivipäiset naiset nostelevat hangoilla heinää keoiksi. Miehillä on tyylikkäänä kaupunkiasuna puku tai pitkä takki ja hattu. Naiset taas sonnustautuvat polven peittävään, tiukkavyötäröiseen hameeseen ja A-linjaiseen takkiin – paitsi hiihtopäivänä.

Hennon pastellisävyisiin, tarkkanäköisiin valokuviin, joista suurimman osan lienee ottanut Claire Aho, on ikuistettu pala mennyttä maailmaa. Eino Leinon lämminääniseen tekstiin taas on tallentunut paitsi Helsingin ja kuvaajien historiaa myös kirjoittajan omia nuoruusmuistoja. Lukija hymyilee huomaamattaan.

Aho & Soldan: Helsinki 1950-luvun väreissä / Helsingfors i 1950-talets färger / Helsinki in 1950’s colours. Teksti Eino Leino. Gummerus 2014.

Jaa tämä artikkeli: