Arvio: Luojan luomasta puutarhasta

Arvio: Luojan luomasta puutarhasta

Johanna ja Juha Tanskan puutarhanhoidosta ja sen hengellisestä ulottuvuudesta kertova kuvitettu kirja Alussa oli puutarha – viisaus kasvaa maasta (Kirjapaja 2013) tuntuu etukäteen helpolta, etenkin kun kyseessä on alle 200-sivuinen teos. Urakkani muuttuu jo alkumetreillä hitaaksi, sillä lukeminen keskeytyy tuon tuosta.

Ajatukseni harhailevat, unohdan juuri lukemani tekstin. Ihmettelen monta kertaa, mikä tässä nyt oikein mättää. Teksti on syväluotaavaa ja hienoa, lauseet selkeitä ja kuvat hienoja.
Sitten keksin syyn: Teksti on niin koskettavaa, että jo kesken lauseen lähden huomaamatta matkalle omiin kokemuksiini. Ja lukeminen pysähtyy. Kerta toisensa jälkeen siirryn mielikuvissani takaisin omaan lapsuuteni porkkanapenkkiä harventamaan, heinäpellolle tai seuraamaan vanhempieni uurastusta pohjalaisessa maalaistalossa.

Tanskojen kirja vahvistaa omat nuoruuden oivallukseni. Maan viljelemisen perustana on luonnon kunnioittaminen ja sen hoivaaminen mahdollisimman viisaasti. Viljelijän luontosuhde on loputonta työtä ja niin jokapäiväinen asia, ettei sitä edes tiedosta. Kun vanhemmat ikääntyvät, nuoret jatkavat edellisten sukupolvien työtä. Maa on ikuinen. Se on pyhä.
Multasormi tekee työtään suurella tunteella kasvun ihmettä odottaen. Siemenen kylväminen kevään korvalla ikkunalaudalla olevaan purkkiin voi olla hengellinen harjoitus, matka ihmisen sisimpään.

Luonnon havainnoinnin lisäksi Tanskat kehottavat lukijaa kuuntelemaan itseään rauhassa ja kirjoittamaan muistiin asioita, jotka kaihertavat mielessä. Kuten lammas märehtii ruokaansa, ihmisellekin tekee hyvää pureskella vielä kertaalleen tapahtuneita ­asioita.
Kun avaa aistinsa, sulkee silmänsä ja hengittää syvään, voi päästä hengelliselle matkalle ja löytää jotakin suurta. Alussa oli puutarha -teos toimii oivana matkalippuna tälle löytöretkelle.
Johanna ja Juha Tanskan kirja puutarhanhoidosta, maasta, luonnosta ja kasvusta ei ole viljelyopas. Se ei myöskään ole pelkkä hengen viljelyn opus. Sen sivuille on kylvetty sopiva määrä siemeniä hengelliseen kasvuun ja ne on lannoitettu yksinkertaisilla kuvilla. Teos sopii puutarhan harrastajille, uskon asioista kiinnostuneille ja ihan tavallisille ihmisille.
 

Jaa tämä artikkeli: