Kuva leffasta Miekkailija. Kuva: Kuvapankki
Arvio: Miekalla maailmalle
Klaus Härön uusi elokuva vie katsojan 1950-luvun Viroon.
Aikuinen, joka lisää lapsen luottamusta omiin kykyihinsä, on aarre ja luo tulevaisuutta, sillä kun lapsi luottaa itseensä, hän uskaltaa tilaisuuden tullen kokeilla siipiään.
Klaus Härön ohjaama 1950-luvun alun Viroon sijoittuva Miekkailija-elokuva kertoo yhden tällaisen todellisuuspohjaisen tarinan. Ei suurta ja maailmaa mullistavaa, mutta silti tärkeän niille, joita tapahtumat koskettivat.
Endel Nelis (Märt Avandi) saapuu Haapsaluun koulun liikunnanopettajaksi, oppii saavuttamaan lasten luottamuksen ja sytyttää miekkailuharrastuksen kautta heidän intonsa.
Kun lasten taito kasvaa, heissä syntyy halu lähteä kokeilemaan voimiaan Leningradiin koululaisten miekkailuturnaukseen. Nelisillä taas on omat syynsä pysyä poissa ja olla kiinnittämättä viranomaisten huomiota itseensä.
Lähtöpäätös on vaikea, sillä orastava rakkaus koulussa myös opettavaan suloiseen Kadriin (Ursula Ratasepp) panee epäröimään riskin edessä.
Elokuva pimeine kujineen henkii stalinismin ajan uhkaa ja ilmiantojen mahdollisuutta eikä koulun nuhjuisuus ja resurssien puute erityisesti mieltä piristä. Silti lasten silmiin syttyy valo: jokin suuri voi olla mahdollista. Turnauksessa nähdään herkullisesti, mikä arvo syrjäisestä Haapsalusta tuleville halutaan antaa.
Stalin kuoli 1956, Viro on itsenäinen, ja Nelisin perustama miekkailuklubi toimii yhä.
Klaus Härö: Miekkailija. 2015
Jaa tämä artikkeli: