null Arvio: Myös talvella on luonnossa elämää

Herkin vedoin. Lars Jonsson kuvailee hömötiaista:

Herkin vedoin. Lars Jonsson kuvailee hömötiaista: "Usein kyljissä näyttää olevan lämmin sävy aivan kuin koivunrungon naavassa. Tämä sävy haalistuu kevätauringossa eikä valokuvissa näy juuri lainkaan.". Kuva: Skannattu

Hyvä elämä

Arvio: Myös talvella on luonnossa elämää

Ornitologi-kuvittaja Lars Jonssonin taiteellinen lintukirja kertoo tarinaa lumisista metsistä.

LUONTOKIRJA "Usein käy niin, että luonnostelen linnun ensin ja väritän luonnoksen vesiväreillä, ja silloin talitiainen vaikuttaa suorastaan eksoottiselta papukaijamaisine väreineen."

Ruotsalainen ornitologi, taidemaalari, kuvittaja ja kirjailija Lars Jonsson tarkkaili lintuja jo lapsena ja sai 15-vuotiaana oman näyttelyn Ruotsin luonnonhistorialliseen museoon. Työurallaan Jonsson on ollut ahkerasti mukana määritysoppaiden teossa, ja hänen lintuakvarellinsa ovat sekä tieteellisen tarkkoja että taidokkaasti maalattuja.

Kirjassa Talvilintujen elämää Jonsson katsoo rakkaita siivekkäitään talvilintujen ruokintaa harrastavan luonnonihailijan silmin ja kertoo sellaisista linnuista, joita pystyy mukavasti seuraamaan ateljeensa ikkunasta. Viehättävän henkilökohtainen näkökulma.

Jonsson kertoo paitsi lintujen tavoista ja elämästä perinteisen luonto-oppaan tavoin myös – mikä on erityisen kiinnostavaa – siitä, miten hän kuvantekijänä hän näkee värit, rakenteet ja muodot. Esimerkiksi kuvaus vaimeakuosisen punatulkkunaaraan värityksen vaihtumisesta valaistuksen mukaan on kiehtova kurkistus luontoon taiteilijan silmin. Tekstistä käy myös ilmi tekijän pitkä kokemus: "Varpuset, pikkuvarpuset ja tiaiset hakevat (pedoilta) suojaa kasvillisuudesta, mutta viherpeipot syöksähtävät taivaalle omaan nopeuteensa luottaen."

59 pohjoismaista lintua saa kirjassa oman huolellisesti kirjoitetun, tietopitoisen ja kauniisti kuvitetun artikkelinsa kukin. Hieno teos sekä ornitologiasta että estetiikasta kiinnostuneille.

Lars Jonsson: Talvilintujen elämää. Suomentanut Anna Maija Luomi. Minerva 2016.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.