null Arvio: Natsit ryöstivät röyhkeästi Euroopan kirjastoja

Hyvä elämä

Arvio: Natsit ryöstivät röyhkeästi Euroopan kirjastoja

Anders Rydellin Kirjavarkaat näyttää, millä keinoin luotiin arjalaisen rodun ylivoimaa korostavaa ideologiaa.

Ruotsalainen kirjailija ja toimittaja Anders Rydell on perehtynyt natsien taideryöstöihin. Hänen toinen tähän aihepiiriin liittyvä teoksensa Kirjavarkaat kertoo siitä, miten natsit ryöstivät Euroopassa juutalaisten ja muiden natsiaatteen vihollisten, kuten kommunistien, katolisten ja vapaamuurareiden, kirjastoja ja yksityiskokoelmia.

Rydell kuvailee kirjassa retkiään eri puolilla Eurooppaa sijaitseviin kirjastoihin. Hän kuulee pöyristyttäviä tarinoita siitä, miten häikäilemättömästi ja järjestelmällisesti natsit takavarikoivat kirjoja. Osan ryöstösaalistaan natsit tuhosivat, mutta osan he säilöivät omiin kirjastoihinsa tutkimuksiaan varten.

Kirjavarkauksien takana olivat erityisesti SS-johtaja Heinrich Himmler ja natsien pääideologi Alfred Rosenberg. Tavoitteena oli tuhota juutalaisten ja muiden ryhmittymien koko kirjallinen ja kulttuurinen perintö ja luoda uusi arjalaisen rodun ylivoimaa korostava ideologia.

Rydellin kirja on hyvä muistutus kirjallisuuden ja sananvapauden merkityksestä. Historia myös tuntuu toistavan itseään, onhan nykyään joidenkin valtioiden johtajien lausunnoissa kuultavissa lähes natsi-Saksan kaikuja.

 

Anders Rydell: Kirjavarkaat. Natsi-Saksa kirjoitetun kulttuurin tuhoajana. Suomentanut Pekka Marjamäki. Gummerus 2016.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.