Arvio: Opastusta "tätä voi vielä tarvita" -ihmisille

Arvio: Opastusta "tätä voi vielä tarvita" -ihmisille

Tavaravuorten keskellä kannattaa opetella kiittämään ja arvostamaan laatua.

Jossain vaiheessa tavaramäärä alkaa ärsyttää – viimeistään silloin, kun tuntuu, että mihinkään ei enää mahdu mitään eikä mistään enää löydy mitään.

Mutta ei hätää, meille tätä voi vielä joskus tarvita -ihmisille on apua tarjolla. On ammattijärjestäjiä ja tietysti kirjoja. Järjestelyoppaista jonkinmoiseksi hitiksi on noussut japanilaisen Marie Kondon KonMari. Siivouksen elämänmullistava taika.

Kiitä – ja heitä pois

Lyhyesti sanottuna kirjan perusidea on se, että pitää keskittyä niihin tavaroihin, jotka haluaa pitää, ei niihin, jotka heittää pois. Tavaroiden karsimisen perusteeksi riittää se, tuottaako tavara itselle iloa vai ei. Jos ei tuota, tavara saa mennä. (Tosin ensin sitä kiitetään.)

Kirjaa lukee lystikseenkin, vaikka ei potisi suunnatonta tavara-ahdistusta. Sitä paitsi Kondon neuvot ovat sen verran yksinkertaisia, että niitä voi aivan hyvin kokeilla ilman mitään erityisiä investointeja.

Ei ikinä enää sukkaperunoita!

Mutta. Vaikka ymmärrän, että taitellut vaatteet vievät mytättyjä vaatteita vähemmän tilaa kaapista, en ihan pysty nielaisemaan vaatteiden ja tavaroiden inhimillistämistä.

Siis te, jotka kiepautatte sukkanne perunaa muistuttaviksi tiukiksi kääröiksi, alkakaa mitä pikimmin arvostaa sukkianne ja vapauttakaa ne käärimällä ne oikein.

Yhtä asiaa kirjassa jäin miettimään: siinä mainitaan useaan kertaan, miten tavaroita heitetään jätesäkkikaupalla menemään. Japanin jätteidenkäsittelysysteemeitä tuntematta jää arvoitukseksi, tarkoittaako menemään heittäminen kaatopaikkaa vai kierrätystä.

Tunnista laatu ja osta sitä

Jo pari vuotta sitten ilmestyi Rinna Saramäen kirja Hyvän mielen vaatekaappi, joka sekin käsittelee liian tavaran, tässä tapauksessa vaatteiden, määrää. Lisäksi kirjassa pohditaan vaatebisneksen ongelmia sekä opastetaan vaatteiden laadun tunnistamista ja vaatteiden huoltoa.

Kummassakin kirjassa kehotetaan miettimään, mitä tarvitsee ja mistä oikeasti nauttii. Saramäen kirjassa on oman vaatevaraston pohtimiseen monisivuinen taulukkokin, jonka avulla voi määritellä, minkälainen on oma tyyli.

 

Jos vaatekaappi tai -huone alkaa olla niin täysi, että ovea ei uskalla aukaista, on viimeistään sopiva hetki lukea vaikka molemmat kirjat.

Mainio on myös tv-ohjelma Kvalitet. Kahdeksanosainen sarja pyörii jo hyvää vauhtia Yle Fem -kanavalla, mutta jo tulleet jaksot voi katsoa Yle Areenasta. Kuluttajavalistusta voi tehdä monella tavalla: Kvalitet-ohjelmassa asia on osattu tehdä kiinnostavasti ja asiallisesti kaatamatta koko maailman vaatemurheita yksittäisen katsojan niskaan.

Jaa tämä artikkeli: