null Arvio: Orjana Isis-leirissä

Olin Isisin vanki -kirja. Kuva: Minerva Kustannus

Olin Isisin vanki -kirja. Kuva: Minerva Kustannus

Hyvä elämä

Arvio: Orjana Isis-leirissä

"Kaikki (Isis-miehet) kantoivat raskaita aseita ja olivat ilmiselvästi hyvällä tuulella. 'On kuulemma tullut uutta tavaraa?', yksi heistä tiedusteli. 'Neljäkymmentäseitsemän jesidityttöstä saapui ihan tuoreeltaan yöllä', vahvisti ylin vartijoista, joka puhui palestiinalaisella korostuksella."

Farida Khalafin kertomus hänen sieppaamisestaan Isis-taistelijoiden seksiorjaksi on jännitystarina. Surullista on, että tarina totta ja eletty meidän päivinämme.

Teini-ikäinen Farida asuu vanhempiensa ja veljiensä kanssa pohjoisirakilaisessa Kochon kylässä. Hän hoitaa puutarhaa, laittaa ruokaa, rakastaa matematiikkaa ja haaveilee tulevaisuudesta koulunsa ensimmäisenä oman väen keskuudesta tulevana opettajana.

Kesällä 2014 kesällä kaikki muuttuu: Isis hyökkää Syyrian rajan yli.

Kylän miehet ammutaan, naiset vangitaan ja tytöt myydään orjiksi. "Omistajat" raiskaavat seksiorjiaan toistuvasti, hämmästyttävin ikään kuin islamilaisen rukouksen osana. Isisin taisteluleiriin kuljetetut tytöt, joista nuorin 12-vuotias, elävät lukitussa parakissa. Kun miehet lähtevät taisteluretkelle, orjien ruokinta unohtuu välillä päiväkausiksi. Tottelemattomuudesta ja pakoyrityksistä rangaistaan pahoinpitelemällä muun muassa sähköjohdolla ja vaatetangolla, ja Farida yrittää itsemurhaa. Joulukuussa hän onnistuu pakenemaan yhdessä viiden muun tytön kanssa.

Mutta pakolaisleirin vapaudessakaan menneisyys ei unohdu: erityisesti vanhemmat naiset katsovat, että tytöt ovat turmeltuneita. Onneksi löytyy auttaja. Khalaf ja hänen jäljelle jääneet perheenjäsenensä asuvat nyt Saksassa. Farida käy koulua ja suunnittelee matematiikan opintoja.

On kunnioitettavaa, että Farida Khalaf rohkeasti karistanut yltään siepatulle ja hyväksikäytetylle naiselle tarjotun häpeän ja ylenkatseen, ja tuonut tarinansa julkisuuteen. Häpeä kuuluu hyväksikäyttäjille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.