null Arvio: Sibeliuksesta kuvin, sanoin ja sävelin

Kuva: Katri Kirkkopelto/Kirjapaja

Kuva: Katri Kirkkopelto/Kirjapaja

Hyvä elämä

Arvio: Sibeliuksesta kuvin, sanoin ja sävelin

Tänä suuren suomalaisen säveltäjän Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuonna on tehty hänestä kertovia kirjoja myös lapsille.

"Minä kyllä kuulin, milloin nuotti osui kohdalleen. Minulla oli absoluuttinen sävelkorva. Kaikilla Julia-tädin soitto-oppilailla ei ollut, ja siitä koitui turhaa kärsimystä muille. Minä kerroin heille, ettei kannattanut enää tulla."

Viihdyttävän kieliposkisesti etenee Tapani Baggen ja Salla Savolaisen tarinointi kuvakirjassa Hämeenlinnan Janne. Tekstissä kulkevat limittäin faktalaatikot säveltäjä Jean Sibeliuksen ja Hämeenlinnan historiasta sekä eri soitinten ominaisuuksista, minäkertoja pikku-Jannen tarinointi itsestään ja osat, joissa aikuinen säveltäjä kommentoi asiain kulkua nuorelle minälleen.

Varsin kunnianhimoisesti historiaa noudatteleva piirroskuvitus kertoo kartan avulla, missä hämeenlinnalaisissa osoitteissa nuori Sibelius eli mitäkin elämänvaihettaan. Sarjakuvamaiset hahmot elävät omaa värikästä ja kommelluksia täynnä olevaa elämäänsä tekstin ohessa, ja kuvituksen puhekuplat tuovat kerrontaan mukaan vielä uuden tason.

Kirjan lopussa nuori Sibelius lähtee opiskelemaan lakia Helsinkiin (mummo huutaa jäähyväisiksi ajurin kyydistä: Muista, Janne, että lakimiehen leipä on leveä!), mutta alkaa samaan aikaan opiskella myös uudessa musiikkiopistossa. Loppu on elävää historiaa, ja Suomen korkeinta musiikkiopetusta annetaan nykyisin Sibelius-akatemiassa.

 

"No, millaista unta näit viime yönä? Pappa sanoo silmät tuikkien. Papalla on ihmeelliset silmät. Heti kun niihin katsoo, alkaa naurattaa."

Katri Kirkkopellon kirjoittama ja kuvittama Soiva metsä on pienen tytön ja Aino-mummin kertomus Papasta, jo kuuluisasta säveltäjästä Jean Sibeliuksesta, ja Ainolan elämästä.

Lämpöisellä äänellä kerrottu tarina ja unenomaisen pehmein sävyin maalattu akvarellikuvitus tekevät säveltäjän historiaa eläväksi kutkuttavat mielikuvitusta. Tyttö kuuntelee kuusen laulua ja katsoo joutsenten lentoa yhdessä Papan kanssa. Pianon koskettimet muuttuvat rappusiksi yläkertaan ja maisemien sekaan liukuvat nuottiviivastot tekevät musiikin näkyväksi. Kirjan lopussa on Sibeliuksen lyhyt elämäkerta ja hiukan musiikkisanastoa.

Tarinan lukemisen kanssa yhtaikaa tai limittäin voi kuunnella kirjan takakannen taskusta löytyvältä levyltä pianisti Nazig Azezianin ja sellisti Jussi Makkosen tulkintoja Sibeliuksen rakastetuimmista sävellyksistä. Mukana ovat muun muassa Kuusi ja Valse triste sekä Finlandia, jonka nämä kaksi muusikkoa soittavat kuin orkesteri.

 

Tapani Bagge ja Salla Savolainen: Hämeenlinnan Janne. Kuinka Jannesta tuli Jean Sibelius. Tammi 2015.

Katri Kirkkopelto: Soiva metsä. Jean Sibeliuksen matkassa. CD-levy Nazig Azezian, piano ja Jussi Makkonen, sello. Lasten Keskus 2015.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.