Einar (Eddie Redmayne, vas.) löytää todellisen itsensä ja vaimo Gerda (Alicia Vikander) ymmärtää. Kuva: Agatha A. Nitecka
Arvio: Taiteilijan muutos miehestä naiseksi
Tositapahtumiin pohjautuva Tanskalainen tyttö -elokuva tutkii ihmisen seksuaalisuutta ja identiteettiä.
Tom Hooperin (Kuninkaan puhe, Les Misérables) ohjaama Tanskalainen tyttö kertoo kahden taiteilijan, Einar Wegenerin ja hänen vaimonsa Gerdan, avioliitosta 1920-luvun Tanskassa. Lucinda Coxonin tekemä käsikirjoitus pohjautuu David Ebershoffin romaaniin Tanskalainen tyttö.
Gerda (Alicia Vikander) pyytää kerran miestään mallikseen ja sysää liikkeelle Einarin muutoksen Lili Elbeksi. Lili Elbestä (1882–931) tuli sukupuolen korjausleikkausten pioneeri ja inspiraatio transgender-liikkeelle. Hän myös maksoi siitä äärimmäisen hinnan.
Kaiken teoriassa Stephen Hawkingia loistavasti näytellyt Eddie Redmayne rakentaa Lilistään yhtä vaikuttavan suorituksen. On kiehtovaa nähdä, miten Lili kasvaa ja Einar väistyy. Välillä vaatteet ovat Einarin mutta asento Lilin. Ujo hymy leikittelee Lilin kasvoilla, onhan hän ikään kuin vastasyntynyt, vaikka onkin aina elänyt Einarin sisimmässä.
Ei ihme, että Gerdakin hurmaantuu uudesta mallistaan: Lili-maalaukset saavat aikaan hänen taiteellisen läpimurtonsa Pariisissa.
Tanskalainen tyttö on myös kertomus avioparin rakkaudesta ja avoimuudesta. Jos Lilin on päästettävä irti Einarista, niin on Gerdankin.
Yhteiskunnalla on ollut vaikeuksia ymmärtää ja hyväksyä homoseksuaalisuutta. Transsukupuolisuuden ymmärtäminen oli silloin ja on yhä paljon mutkikkaampaa. Hooperin elokuvassa keskitytään taitavasti ihmisen identiteettiin ja sen aiheuttamiin tunteisiin, ei teorioihin ja leikkausten yksityiskohtiin.
1900-luvun alun Euroopassa ymmärrystä ja asiantuntemusta oli tarjolla vähän. Kun siinä ympäristössä joutuu etsimään identiteettiään, on vapauden kaipuun täytynyt olla suuri.
Eddie Redmayne sai Lilin roolistaan parhaan miesnäyttelijän Oscar-ehdokkuuden.
Jaa tämä artikkeli: