null Arvio: Tyttö joka muuttaa maailmaa

Malala Yousafzai on puhunut tyttöjen koulutuksen puolesta. Se oli viedä hänen henkensä. Kuva: -

Malala Yousafzai on puhunut tyttöjen koulutuksen puolesta. Se oli viedä hänen henkensä. Kuva: -

Hyvä elämä

Arvio: Tyttö joka muuttaa maailmaa

Nobel-voittaja Malala Yousafzaista kertova dokumentti herättää toivoa.

Vuosi 2014 toi pakistanilaiselle Malala Yousafzaille merkittävän tunnustuksen: hän sai Nobelin rauhanpalkinnon nuorempana kuin kukaan ennen häntä.

Malala oli puhunut opettajaisänsä kanssa Pakistanissa julkisesti tyttöjen oikeudesta koulutukseen. Taleban-liike ei katsonut sitä hyvällä. Malalan koulubussi pysäytettiin ja häntä ammuttiin päähän syksyllä 2012. Tyttö selvisi hengissä, kuntoutui ja jatkaa työtään perustamansa säätiön kautta.

Davis Guggenheimin dokumentti Malala valottaa perheen elämää Pakistanissa, uutta kotia Birminghamissa ja Malala-säätiön projekteja eri puolilla maailmaa. Menneisyyden kuvaamisen avuksi on otettu myös piirrosanimaatiot.

Elokuvan kiinnostavimpia puolia on isän ja tyttären suhde. "Minä suojelen sinun vapauttasi aina", lupaa isä ja pitää sanansa. Tytär saa pienestä pitäen kuunnella aikuisten keskusteluja, on vapaa ilmaisemaan itseään eikä hänen tarvitse kätkeä kasvojaan huivin taakse.

Kamera pääsee myös perheen olohuoneeseen ja todistaa sisarusten keskinäistä naljailua. Perhepiirissä nähdään veljiensä kanssa kinasteleva suorasukainen tyttö, joka punastelee ihastuksista kysyttäessä.

Malala-elokuva herättää toivoa ja uskoa yksityisen ihmisen mahdollisuuksiin vaikuttaa maailmaan ja herättää toisiakin toimimaan. "Yksi lapsi, yksi opettaja, yksi kirja ja yksi kynä voivat muuttaa maailman", sanoi Malala puhuessaan 16-vuotiaana YK:ssa.

Malala 27.11. alkaen elokuvateattereissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.