null Arvio: Uutuussarjakuvissa on huumoria, jännitystä ja omaelämäkertaa

Valinnan paikka. Nuorten aikuisten elämästä kertova JP Ahosen sarjakuva Villimpi Pohjola on ilmestynyt strippeinä Aamulehdessä vuodesta 2003.

Valinnan paikka. Nuorten aikuisten elämästä kertova JP Ahosen sarjakuva Villimpi Pohjola on ilmestynyt strippeinä Aamulehdessä vuodesta 2003.

Arvio: Uutuussarjakuvissa on huumoria, jännitystä ja omaelämäkertaa

Syksyn sarjakuvien teemat vaihtelevat graduahdistuksesta kepeisiin mysteereihin ja lapsuuden kokemusmaailmoihin.

"Mitä sä oikein sanoit sille? - Se on mun ja daamin kämmenen välinen asia. - Kiva punotus."

Hyvin tehty huolellinen piirrosjälki ja napakka sanailu tekevät JP Ahosen kuudennen Villimpi Pohjola -albumin Valomerkki lukemisesta sekä kivaa että hauskaa.

Aikuisuuden ja opiskeluelämän välimaastossa kukkii elämän monimuotoisuus.

JP Ahonen: Villimpi Pohjola, Valomerkki. Wsoy 2015.

Graduahdistus ja paikallaan junnaavat opinnot tekevät ajoittain tilaa epäonniselle tai onnekkaammalle seurustelukumppanin haulle. Kaverien välinen suunsoitto ja jäynänteko vaihtuvat välillä jopa toimivien iskurepliikkien vinkkaamiseen ulottuvaksi keskinäiseksi solidaarisuudeksi. Joku yrittää selviytyä lapsen kasvatuksen ja opintojen loppuun saattamisen yhdistelmässä syntyneen vakavan univajeen keskellä, kun taas toinen toivoisi joskus tulevansa raskaaksi. Joku yrittää löytää työpaikan, jonkun elämää ja suhteita sotkee yli-innokas äiti. Ongelma saadaan tarvittaessa vaikka oikeasta tavasta syödä banaani.

JP Ahosen sympaattinen henkilögalleria tulee albumia lukiessa läheiseksi, niin tunnistettavia ovat monet tarinat.

JP Ahonen: Villimpi Pohjola, Valomerkki. WSOY 2015.

 

"Yksi pojista osoitti minua sormella: Yahudi! Yahudi merkitsee juutalaista ja se oli ensimmäinen oppimani syyrianarabian sana. Sana herätti melkoisen reaktion: kaikki hyppäsivät niskaani."

Ranskalaisen äidin ja syyrialaisen isän lapsena kasvaneen Riad Sattoufin Tulevaisuuden arabi on omaelämäkertaa sarjakuvana.

Pelkistetysti piirretty kirja katsoo kulttuurien yhteentörmäyksiä lapsen silmin.

Riaf Sattouf: Tulevaisuuden arabi. Lapsuus Lähi-idässä (1978-1984). Wsoy 2015.

Perheen muuttaminen Ranskasta Libyaan ja taas Ranskaan tuottaa ulkoa tulleelle Riadille nyrjähtäneitä tilanteita ja vierauden tunteita. Muutto Syyriaan antaa kieltä taitamattoman pojan uusille kavereille mahdollisuuden opettaa noviisille parhaat solvaukset. Isän suorasukaiset poliittiset näkemykset värittävät elämää ja äiti jää sivuhenkilöksi. Vaaleahiuksista kiusataan eikä Riad uskalla mennä kouluun.

Herkullisen uskottavia ovat pienokaisen suorasukaiset epäkorrektiudet: ”Muutamaa kuukautta myöhemmin toinenkin isoäitini tuli vierailulle. Hän tuoksui hajuvedeltä. Tykkäsin silti hienhajusta enemmän.” Lapsi näkee, kuulee ja ymmärtää enemmän kuin aikuiset luulevat.

Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi. Lapsuus Lähi-idässä (1978–1984). Suomentanut Saara Pääkkönen. WSOY 2015.

 

”Vieraat esittäytyvät. Putoavatko vaatteet revyytähtösen päältä? Uskooko tohtori enteisiin? Onko pastori närkästynyt? Lukekaa, niin saatte tietää.”

Seitsemäs vieras on Kati Närhin kolmas sarjakuvaromaani orpotyttö Agneksesta. Kolmeentoista otsikoituun lukuun jakautuva tarina on humoristiseen sävyyn kirjoitettu jännityskertomus.

Kati Närhi: Seitsemäs vieras. WSOY 2015. 

Tarina on rakennettu Hercule Poirot -tyyppiseksi mysteeriksi.

Miljöönäkin on saarella sijaitseva poirotmainen kartano, jonne on kutsuttu useita vieraita ja jonka yhdessä huoneessa asuu salaperäinen mies.

Lähes kukaan tarinan hahmoista ei ole sitä, miltä ensin näyttää. Ujo Agnes näkee enemmän kuin arvaisi, minkä hänen murkunkirpeät ajatuskuplansa lukijalle paljastavat.

Piirrosten tilanjako on jännäriin sopivan vaihteleva: välillä sivu on jaettu useaan pieneen ja erimuotoiseen ruutuun, välillä taas yksi kuva saa kokonaisen sivun. Viihdyttävä ja nopealukuinen kevytmysteeri.

 

Kati Närhi: Seitsemäs vieras. WSOY 2015.

Kati Närhen sarjakuvia on nähtävänä Annantalossa, Annankatu 30, torstaina auenneessa näyttelyssä Hilda ja Agnes. Näyttely on avoinna su 11.10. saakka.

 

Jaa tämä artikkeli: