null Arvio: Vallanhimo voi tehdä hulluksi

Kristo Salmisen näyttelemä Gloucesterin herttua raivaa kaikki esteet verisellä tiellään kuninkaaksi. Kuva: Tuomo Manninen

Kristo Salmisen näyttelemä Gloucesterin herttua raivaa kaikki esteet verisellä tiellään kuninkaaksi. Kuva: Tuomo Manninen

Hyvä elämä

Arvio: Vallanhimo voi tehdä hulluksi

Kansallisteatterin Rikhard III on suurta draamaa William Shakespearen malliin.

Matti Rossin suomentama historiallinen näytelmä Rikhard III tuo Willesaunan näyttämölle Ruusujen sodan aikaan 1480-luvulle ajoittuvan verisen valtataistelun. Jussi Nikkilän ohjaamassa ja Anna Viitalan sovittamassa tragediassa kyttyräselkäistä ja käsivammaista Rikhardia eli Gloucesterin herttuaa näyttelee Kristo Salminen.

Näytelmä osoittaa, miten vallanhimo voi viedä ihmisen hulluuden partaalle, näkemään vihollisia joka suunnassa. Rikhard raivaa tieltään kaikki sukulaisensa, jopa pienet veljenpoikansa, koska he voisivat uhata hänen kuninkuuttaan.

Kyseessä on näyttelijä-ohjaaja Nikkilän ensimmäinen ohjaustyö Kansallisen näyttämölle. Hän on opiskellut Shakespearen teatteria London Academy of Music and Dramatic Art -koulussa Englannissa, ja näytelmästä näkyy, että hän kyllä tuntee Shakespearensa.

Salminen on alun haparoinnin jälkeen aivan mainio Rikhard. Vallanhimon sokaisemassa roolihahmossa pilkahtaa myös inhimillisiä piirteitä Rikhardin tilittäessä kokemastaan pilkasta sosiaalisia taitoja huonosti hallitsevana vammaisena. Toisaalta Salminen tuo traagiseen hahmoon myös viiltävää komiikkaa.

Näytelmän muissa rooleissa nähdään Milka Ahlroth, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen ja Juha Varis. He kaikki tekevät monta erityyppistä roolia, ja miesnäyttelijät esiintyvät myös naisina ja toisinpäin. Erityisen onnistuneita ovat Pääkkösen leskikuningatar Margareeta ja Pitkäsen Anna, Rikhardin tuleva puoliso.

Taustalla soittava sellisti Mila Laine ja hänen luomansa äänimaailma vievät historiallisen ajan tunnelmaan, samoin kuin Saija Siekkisen puvustus ja Pietu Pietiäisen valosuunnittelu.

Jussi Nikkilä: Rikhard III. Ensi-ilta 30.11. Kansallisteatterin Willensaunassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.