Salaperäisten kohtaamisten viitoittama matka on jännittävä ja unenomainen.
Arvoituksellinen rikostarina
Jim Jarmuschin The Limits of Control vie katsojan arvoitukselliselle ja absurdille matkalle.
Kiiltäväpintaiseen pukuun pukeutunut mies tapaa Pariisin lentokentällä toisen pukumiehen, jolta hän saa salamyhkäisiä ohjeita sekä tulitikkuaskin ja avaimen. Mies lukee lentokoneessa askiin kätketyn paperinpalan viestin. Kone laskeutuu Madridiin, ja mies etsii ohjeiden mukaisen majapaikan. Hän odottaa lisäohjeita kahvilassa, jossa hän tilaa aina samanaikaisesti kaksi kuppia espressoa. Viestin tuoja saapuu, ja miehet vaihtavat lyhyen sananvaihdon jälkeen tulitikkuaskeja.
Sama kaava kaksine espressoineen, viestintuojineen ja tulitikkuaskeineen toistuu miehen matkustaessa junalla Sevillaan ja Almeriaan. Samalla yksinäinen kulkija saa kuulla esitelmiä elokuvasta, tieteestä tai taiteesta. Taideosuudessa viestin tuojaa näyttelevä John Hurt mainitsee boheemiudesta puhuessaan oudon kauniin suomalaisen filmatisoinnin, millä hän viittaa Aki Kaurismäen Boheemielämää-leffaan. Teoksesta löytyy muitakin elokuvahistoriallisia viitteitä.
Kulkija ei juuri puheita kommentoi. Hän on muutenkin hyvin kurinalainen taiji-liikkeiden harjoittamisineen, eikä sorru esimerkiksi kauniin naisen houkutuksiin.
Pienet vihjeet antavat ymmärtää, että tapahtumassa on jotakin rikollista. Elokuvan jännitettä pitää rajuun loppuun asti yllä kontrolloidusti esiintyvä päähenkilö, jota näyttelee Jarmuschin aiemmistakin elokuvista tuttu Isaach de Bankolé. Salaperäisiä ovat myös muut roolihahmot, joita esittävät muun muassa Tilda Swinton, Gael Garcia Bernal ja Jarmuschin Broken Flowers -leffassa hurmannut Bill Murray.
The Limits of Controlin jännittävän unenomaiseen tunnelmaan sopivat vanhojen espanjalaiskaupunkien miljööt ja junan ikkunasta vilahtelevat jylhät maisemat. Oman silauksensa antaa taustalla soittavan japanilaisen Boris-yhtyeen särösoundi.
Jim Jarmuschin leffaan liittyy hänen uusi PointBlank Films -tuotantoyhtiönsä. Nimellä hän kunnioittaa John Boormanin vuonna 1967 ohjaamaa Point Blank -elokuvaa, jota pidetään modernin rikoselokuvan klassikkona.
Jim Jarmusch: The Limits of Control. Parhaillaan teattereissa.
Jaa tämä artikkeli: