null Asemapaikkana Abu Dhabi

— Voi tuntua yllättävältä, että arabiemiirikunnissa kansalaiset pääsevät helposti hallitsijan luo kertomaan murheistaan ja pyytämään apua, sanoo suurlähettiläs Ilkka-Pekka Similä.

— Voi tuntua yllättävältä, että arabiemiirikunnissa kansalaiset pääsevät helposti hallitsijan luo kertomaan murheistaan ja pyytämään apua, sanoo suurlähettiläs Ilkka-Pekka Similä.

Asemapaikkana Abu Dhabi

Suurlähettiläs nauttii lenkkisäistä Suomen suvessa.

Viime syksynä Ilkka-Pekka Similä jätti Pähkinärinteen kotimaisemansa ja muutti Suomen suurlähettilääksi Arabiemiraattien liittoon Abu Dhabiin.

— Arabikulttuuri oli minulle ennestään tuttu, palvelinhan 1990-luvulla Suomen suurlähetystössä Egyptissä Kairossa, toteaa Similä.

Ennen viime muuttoaan hän työskenteli ulkoministeriön kauppapoliittisen osastolla yksikön päällikkönä.

Abu Dhabi on seitsemän arabiemiirikunnan yhteinen pääkaupunki, vaikka Suomessa tunnetaan paremmin sitä vähän suurempi Dubai.

— Dubai on liike-elämän, logistiikan ja turismin keskus. Abu Dhabissa ovat alueen öljyvarat, joihin sen hyvinvointi perustuu.

Molemmat ovat myös samannimisten arabiemiirikuntien pääkaupunkeja.

— Arabiemiraattien liitto on löyhä liittovaltio, konfederaatio, joka itsenäistyi vuonna 1971. Liitovaltio hoitaa yhteisen puolustuksen ja sisäasiat kuten postilaitoksen. Jokaisella emiirikunnalla on oma hallitsijansa ja hallituksensa. Vallassa ovat heimotaustaiset hallitsijasuvut.

Ilmasto-olot ovat ankarat

Arabian niemimaalla sijaitseva maa on erikoinen monessa suhteessa. Valtaosa maapinta-alasta on aavikkoa.

— Ilmasto-olot ovat ankarat. Aavikolla lämpö nousee 50 asteeseen, Abu Dhabissakin oli 45 astetta heinäkuun lopulla. Kosteus tekee ilmaston vielä hikisemmäksi. Rannikolla kosteusprosentti on liki 100.

Niissä lämpötiloissa ei jaksa lenkkeillä. Tosin Ilkka-Pekka Similällä on ollut tapana kävellä kymmenen minuutin matka kotoa lähetystöön. Suomen-lomansa mainioiden lenkkeilysäiden kaltaisten ilmojen hän odottaa alkavan Abu Dhabissa lokakuussa.

— Ihmisten, jotka ovat pystyneet elämään niin ankarissa oloissa, on täytynyt olla sitkeitä, samaan tapaan kuin entisaikojen suomalaiset ovat olleet.

Valtaosa väestöstä on ulkomaalaisia

Arabiemiraattien liitossa arvioidaan asuvan 6–8 miljoonaan ihmistä. Heistä vain vajaa viidennes on maan kansalaisia.

— Asukkaista 80–85 prosenttia on ulkomaalaisia. Heitä on yli sataa kansallisuutta. Maa on todellakin kansainvälinen ja kulttuurinen sulatusuuni.

Oman maan kansalaiset toimivat virkamiehinä ja valtionyritysten johtotehtävissä. Käytännössä maa pyörii siirtolaisten varassa. Osa ulkomaalaisista työntekijöistä on pitkälle koulutettuja ammattilaisia, osa hanttitöitä tekevää kouluttamatonta joukkoa.

— Palkkaus on monimutkainen kysymys. Varmaankin raskaita rakennus- ja tietöitä tehdään minimipalkalla, mutta se on kymmeniä kertoja parempi kuin mitä työntekijä saisi kotimaassaan Intiassa, Pakistanissa tai Bangladeshissa. Uusia tulijoita riittää.

Arabiemiraattien liitossa on verrattain pieni nuorisotyöttömyys, jota pidetään yhtenä taustana arabikevään tapahtumille Egyptissä, Tunisiassa ja Marokossa. Vaurautta ja hyvinvointia on tarjolla kaikille.

— Bruttokansantuotteen on arvioitu kasvavan lähiaikoina 4–5 prosenttia vuodessa. Tosin uhkatekijöitäkin on, kuten eurokriisin syveneminen ja Aasian isojen talouksien taantuma.

Selviää, kun on ihmisiksi

Maassa eläminen ei ole Ilkka-Pekka Similän mukaan erityisen hankalaa.

— Voisi sanoa, että oikeusjärjestelmässä sharia-laki, sen tulkinnat ja nykyaikainen lainsäädäntö sekoittuvat. Käytännöt eivät ole samoja kuin satoja vuosia sitten.

— Länsimainen ihminen selviää kun on ihmisiksi. Vieraassa kulttuurissa ollessaan pitää aina muistaa jotkut tietyt säännöt. Arabiemiraattien liitossa julkinen juopumus on rikos. Myöskään julkinen hellyyden osoittaminen ei ole sallittua. Huumeiden suhteen maassa on nollatoleranssi.

Länsimaisille turisteille on Dubaissa uimarantoja. Siellä samoin kuin Abu Dhabissa alkoholia tarjoillaan hotelleissa ulkomaalaisille. Similä voi ostaa juomansa Alkon tapaisista kaupoista viinakortilla. Tosin kolmanneksi suurimmassa arabiemiirikunnassa Sharjahissa alkoholi on edelleenkin kokonaan kielletty.

Suurlähetystön näkökulmasta suomalaiset selviävät hyvin paikallisten sääntöjen kanssa. Juopottelevat matkailijat kun valitsevat matkakohteekseen yleensä muun kuin arabiemiirikunnat.

— Kohteliaisuuksien vaihtaminen ovat tärkeää, ja voi kestää pitkään, ennen kuin luottamus syntyy. Vasenkätisenä joudun pinnistelemään, että muistan juoda kahvia oikealla kädellä. Oikeaa kättä käytetään syömiseen.

Ilkka-Pekka Similä osallistuu ulkoministeriön vuotuiseen suurlähettiläskokoukseen 20.–23.8.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.