null Asennevammakurssit

Asennevammakurssit

”Sulla on selvä asennevamma, sun pitäisi ajatella aivan toisella tavalla”, teinin suusta tulee vahva totuus. Kykenen allekirjoittamaan väitteen. Olen täysin vakuuttunut omista asennevammoistani. Tai ainakin tiedän, että niitä on minussa.

Maailmassa on paljon asioita, joita en voi hyväksyä tai en sulata. Kai se on asennevammaa, vaikka itse ajattelenkin olevani ehdottomasti oikeassa ja fiksumpi kuin ne jotka ovat kanssani eri mieltä.

Asenteeseen kuuluvat ilmiöön liittyvät tiedot, kokemukset ja tunteet. Jos haluan saada toisen muuttamaan asennettaan, voin antaa hänelle asiasta asianmukaista tietoa. Voin myös tarjota uusia kokemuksia.

Mutta asenteen merkittävintä osaa, tunteita, on hankalinta muuttaa. Tuo tunneosa saa meidät vihaamaan ja vainoamaan toisella tavalla ajattelevia. Siksi se on asenteen vaarallisin osa.

Siskoni kertoi opiskelujensa puitteissa osallistuvansa somalikurssille. En tiedä tarkkaan kurssin sisältöä, mutta se laittoi mielikuvitukseni laukkaamaan. Entä jos olisi kursseja, joilla joutuisin kohtaamaan asioita, ilmiöitä tai ihmisiä, joihin suhtaudun asenteellisesti? Kaikille erilaisille asennevammaisille tulisi tarjota asennetta muokkaavia kursseja.

Kurssivalikoiman tulisi olla laaja ja kaikille virikkeitä tarjoava. Tarjolla tulisi olla ainakin homo-, ulkomaalais-, uskovais-, romani- ja nuorisokursseja. Joillekin voisi olla tarpeen fundamentalistikurssi ja jotkut olisi syytä ohjata pikaisesti liberaalikurssille. Sovinisti- ja feministikurssit myös täyttyisivät pian. Ja uusia kursseja perustettaisiin sitä mukaa kun uusia tai vanhoja asenteita pulpahtelisi pintaan.

Laajasta kurssivalikoimasta minun tulisi löytää omani. Valintaa helpottavat seuraavat kysymykset: Millaisia ihmisiä tai asioita minun on vaikea hyväksyä? Mitkä ihmiset tai asiat ovat mielestäni vastenmielisiä, enkä toivoisi heitä tai niitä omalle asuinkulmalleni? Näiden avulla löydät oman kurssisi.

Ja itse asiassa sellainen kurssimahdollisuus on jo tarjolla. Silmät, korvat ja sydän auki ja astukaamme asenteiden tarkistuskurssille tähän rikkaaseen maailmaan.

Sari Autio

Kirjoittaja toimii Viherlaakson lukion uskonnon opettajana.

sari_autio@hotmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.