Joulun alla Inkku Angelin opastaa piparkakkutalojen tekemisessä ja askarteluissa.
Askartelu tuulettaa aivoja
Sairaseläkkeelle jouduttuaan Inkku Angelin päätti laittaa kädentaitonsa kiertoon.
Marras- ja joulukuussa Inkeri eli Inkku Angelinin, 75, kalenteri on täynnä. Silloin hän ohjaa Inkun ideapajassa kynttilöiden valmistusta, jouluaskarteluja ja piparkakkutalojen tekoa.
Muutama ilta sitten hän teki näkövammaisten kanssa joulukortteja. Se ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, jolloin hän ohjasi vammaisia kädentaidoissa.
– Sain vakituisen työpaikan Sokevasta 14-vuotiaana, jo ennen kuin olin käynyt edes rippikoulun. Siellä oli töissä näkövammaisia. Minun tehtäväni oli sitoa rottinkihuonekaluja, lasittaa kukkapöytiä ja hoitaa lähetyksiä.
Inkun kädentaidot kehittyivät Sokevassa, kunnes tuttava innosti hänet töihin Meriharjun kotisisaropiston lastenkotiin Vuosaareen. Siellä järjestettiin sinä vuonna enimmäistä kertaa opiskelemaan hakeville pääsykoe.
– Opiston johtaja pyysi minut huoneeseensa ja kertoi, että sen perusteella, miten olin tehnyt työni, minut oli päätetty valita opiskelijaksi ilman pääsykoetta. Soitin sitten työnjohtajalle, että minulle tuleekin uranvaihto.
Askartelut kiinnostivat Inkkua, mutta opinnoissa ja myöhemmin kotisisaren työssä keskityttiin ihmisten kanssa olemisen lisäksi siivoukseen, ruoanlaittoon, tiskaamiseen ja pyykinpesuun.
– Kun kuljin koteihin eri puolille Vantaata julkisilla liikennevälineillä, jouduin joskus lähtemään kotoa ennen neljää, että ehdin perille ajoissa.
Inkulla oli kaksi omaa lasta, kun selkä petti hänen nostaessaan toista heistä pinnasänkyyn. Myöhemmin syyksi paljastui synnynnäinen vika, joka teki Inkusta työkyvyttömän.
– Monien on vaikea ymmärtää, että olen selästäni 80 prosentin invalidi, vaikka saatan kävellä reippaasti enkä aina ole totinen.
Eläkkeelle jouduttuaan Inkku keksi, että voidakseen hyvin hän tarvitsi aikuisseuraa. Hän kaipasi päivisin muutakin kuin oleilua tyhjässä kodissa. Näistä ajatuksista syntyi kotitalon kellarikerrokseen Inkun ideapaja 38 vuotta sitten.
Askartelukursseja oli aluksi kerran viikossa, mutta pian jo joka päivä ja viikonloppuisinkin.
Maine kiiri, ja askartelijoita tuli bussilasteittain. Inkku toimi vapaaehtoispohjalta. Osanottajat maksoivat vain käyttämistään materiaaleista.
Neljätoista vuotta Inkun ideapaja toimi kellarissa. Nyt se sijaitsee historiansa neljännessä osoitteessa Korsossa.
– Nykyinen paikka toisessa kerroksessa on siinä mielessä huono, etteivät pyörätuoli-ihmiset pääse sinne. Mutta muuten ideapajalla menee hyvin. Raha-automaattiyhdistyksen tuella on voitu palkata kaksi työntekijää, ja kaupunki tarjoaa tilat.
Joulunaluskuukausien lisäksi Inkku työskentelee ideapajassa myös kesäisin.
– Viime kesänäkin pakkasin lasten- ja perheleirejä varten neljä kassia valmiiksi. Kävin sitten kotona viikon välein vaihtamassa kassin. En väsy leireilläkään, kun en ryhdy valvomaan öitä.
Joulupajat ma 16.12. klo 9.30–12 ja ke 18.12 klo 12.30–15 Inkun ideapajassa, Korsonpolku 4. Piparkakkutalokursseja 18.12. asti. Vapaita paikkoja voi tiedustella p. 09 8721 025.
Jaa tämä artikkeli: