null Askel parempaan

Askel parempaan

Seurakuntavaalit innostivat kansaa uurnille ennätysmäisesti. Yli kahteenkymmeneen vuoteen ei väki ole käynyt äänestämässä näin ahkerasti. Selitystä ei ole vaikea löytää. Kirkko oli muutamat viikot ennen vaaleja ennen näkemättömän keskustelun kohteena. Monet halusivat sanoa sanottavansa kirkon suunnasta äänestämällä.

Erityisen ilahduttavaa on helsinkiläisten vaali-innostus. Vaikkei täkäläinen äänestysprosentti vieläkään anna aihetta suurempaan henkselien paukutteluun, nousu edellisistä vaaleista on kuitenkin huima, runsaasta kahdeksasta prosentista liki 14:ään. Helsinki kiri aktiivisuudessa ohi monen muun suuren paikkakunnan. Täällä nuorten osallistuminenkin oli keskimääräistä runsaampaa.

 

Myös Turussa viime viikolla kokoontuneessa kirkolliskokouksessa otettiin askel parempaan. Kirkon ylin päättävä elin löysi laajalla enemmistöllä hyväksytyn linjauksen suhtautumisesta samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin. Moni olisi toivonut pidemmälle menevää kädenojennusta seksuaalisille vähemmistöille. Kirkkopoliittista realismia kuitenkin on, että viime viikolla päätettyä enempää ei nykyisessä kirkolliskokouksessa voida saavuttaa.

Kirkolliskokous oli uuden arkkipiispan Kari Mäkisen näytön paikka. Kirkossa voidaan olla ylpeitä hänen punnituista puheistaan ja harkitusta esiintymisestään. Koko piispakaarti kokosi komeasti rivinsä ja osoitti kriisitilanteessa sellaista yhteistä hengellistä johtajuutta, jota siltä on lupa edellyttää jatkossakin. Ei voi olla huomaamatta piispakunnassa lyhyessä ajassa tapahtunutta myönteistä muutosta.

 

Helsingissä seurakuntavaalien voittajia olivat naiset, nuoret ja nykyistä avarakatseisemman kirkon kannattajat. Yhteisen kirkkovaltuuston kokoonpanosta lähes kaksi kolmannesta on naisia ja runsas kolmasosa alle nelikymppisiä. Kaikissa seurakuntaneuvostoissa on yksi tai useampia alle 30-vuotiaita jäseniä, joissakin alle 40-vuotiailla on enemmistö. Parisuhdekysymyksessä Helsingin kirkkovaltuuston jäsenistä kaksi kolmasosaa olisi valmis menemään kirkolliskokouksen viime viikon linjausta pidemmälle.

Nähtäväksi jää, miten koko kirkon tasolla vaalin tulos vaikuttaa runsaan vuoden päästä valittavaan seuraavaan kirkolliskokoukseen. Toivottavasti mennään askel parempaan.

Seppo Simola
Päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.