null Askeleita maahanmuuttajien kohtaamiseen

Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Askeleita maahanmuuttajien kohtaamiseen

Marseillessa työskennellyt Juhani Pörsti uskoo, että meillä on tarve osoittaa vieraanvaraisuutta.

Teologian maisteri Juhani Pörsti, ensi viikko on uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksen viikko. Alustat Matteuksenkirkolla keskustelun, jonka aihe on Askeleita maahanmuuttajien kohtaamiseen. Missä olet perehtynyt kulttuurikontakteihin?

Olen paneutunut niihin sekä osana omaa arkielämääni että teoreettisesti. Toimin pitkään 1980- ja 1990-luvuilla Ranskan Marseillessa maahanmuuttajatyössä sinne saapuvien siirtolaisten keskuudessa. Työskentelin sen jälkeen Suomessa kirkkohallituksessa, jossa työhöni kuuluivat uskontoihin ja kulttuureihin kuuluvat asiat. Kiinnostus ja työ jatkuvat yhä.

Ainsi, est-ce que vous parlez français?

– Oui, je parle français, c’est une langue que j’aime beaucoup!*

Mistä lähtee toisenlaisen ymmärtäminen?

Meissä on normaalisti hyvin syvällä oleva tarve osoittaa vieraanvaraisuutta ja ystävällisyyttä myös niille ihmisille, joita emme ennestään tunne. Olemme myös uteliaita ja haluamme tietää, millaisia tapoja ja uskomuksia keskuuteemme asettuneilla vierasmaalaisilla on.

– Jo Vanhan testamentin Viidennessä Mooseksen kirjassa, luvussa 10, on voimakas kehotus: "Hän (Jumala) huolehtii leskien ja orpojen oikeuksista, hän rakastaa muukalaista ja ruokkii ja vaatettaa hänet. Samoin tulee myös teidän rakastaa muukalaista..." Tämä näkemys muukalaisuudesta on ohjannut meitä myös kirkkona jo hyvin kauan. Se auttaa meitä ottamaan askelia siihen suuntaan, että voitamme meissä olevat pelot ja vihan tunteet.

* – Puhut siis ranskaa? – Toki, se on kieli, jota rakastan.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.