Asukkaat kimppaan
4V-hankkeessa innostetaan asukkaita parantamaan elämänlaatuaan yhteisillä ekoteoilla ja vanhempainilloilla.
Helsinki, Espoo ja Vantaa aloittivat Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa 4V-hankkeen viime vuonna. Nimi koostuu neljästä v:stä, jotka ovat välitä, vaikuta, viihdy ja voi hyvin. Kolmevuotisen hankkeen tarkoituksena on parantaa yhteisöllisyyttä ja kestävää kehitystä erityisillä pilottialueilla. Helsingissä alueiksi valittiin Mellunkylä, Herttoniemi ja Roihuvuori.
Yksi 4V-hankkeen työntekijöistä on ympäristökasvattaja Katja Viberg, joka ohjaa kestävän kehityksen kasvatustyötä Helsingin pilottialueilla sijaitsevissa päiväkodeissa, leikkipuistoissa, kouluissa ja nuorisotaloissa.
– Työ ulottuu kierrätyksestä kiusaamiseen, siihen siis kuuluu sekä ympäristöön että sosiaaliseen puoleen liittyviä asioita. Voin tukea uudenlaisten toimintaohjelmien laatimista sekä järjestää työntekijöille koulutusta.
Viberg on sopinut neuvottelevansa tammi-helmikuussa yhteistyöstä 30 toimipaikassa. Tavoitteena on saada aikaan pysyviä toimintamalleja, joita voidaan hyödyntää myöhemmin muuallakin.
Ideoita sähköpostiin
Tärkeä alku 4V-hankeelle on joulukuussa aloitettu ideakeräys. Pilottialueiden asukkaiden toivotaan lähettävän tammikuun puoliväliin mennessä sähköpostiosoitteeseen 4v@4v.fi ehdotuksia siitä, miten asuinalueista saataisiin turvallisempia ja viihtyisämpiä ja miten niille voitaisiin kehittää entistä monipuolisempaa toimintaa.
Katja Vibergin mukaan ideoita haluttiin kerätä nopealla aikataululla, jotta hanke saataisiin heti kunnolla liikkeelle.
– Asukkailta on tullut jonkin verran ideoita sähköpostilla. Lisäksi olemme saaneet lasten ja nuorten ajatuksia päiväkodeissa ja kouluissa pidetyistä tarina- ja sarjakuvapajoista.
Tarkoituksena on koota ideoista näyttely, joka avataan kulttuurikeskus Stoassa 4. helmikuuta. Avajaisiin kutsutaan kaupungin päättäjiä ja viranomaisia, jotta myös he saavat tietoa asukkaiden ajatuksista ja toiveista.
Jotain uutta on ehditty jo laittaakin vireille. Esimerkiksi Mellunmäen asukastilassa Mellarissa järjestetään maaliskuussa koko alueen yhteinen vanhempainilta. Ajatuksena on, että koko kylä kasvattaa. Illan aikana pohditaan muun muassa yhteisiä sääntöjä alueelle.
Uusia kokeiluja
Katja Viberg uskoo ihmisten innostuvan 4V-hankkeesta. Hän tietää ilmastonmuutoksen aiheuttavan huolta, minkä vuoksi monet saattavat olla valmiita kokeilemaan erilaisia energiaa säästäviä ratkaisuja. Samalla ne voivat tuoda arkeen uutta iloa ja hyötyä.
– Tässä säästöjen maailmassa tämäntyyppisen hankkeen vetäminen on tietysti aika haasteellista, mutta monet uudet ratkaisut voivat säästää rahaa ja aikaa. Esimerkiksi oppilaskunta voi ottaa hoitaakseen koulun kestävään arkeen liittyviä tehtäviä, millä voidaan saada säästöjä vaikkapa jätemaksuihin. Tällä tavalla vähennetään myös opettajilta asiaan kuluvaa aikaa.
Hankkeen etenemistä helpottaa Helsingissä osaltaan se, että opetusvirastossa ja kaupungin kiinteistöyhtiöissä ovat jo käytössä omat kestävän kehityksen ohjelmat.
– Helsingistä on mukana kolme vuokrataloyhtiötä, joiden kanssa hankkeen yhteisöllisyyskoordinaattori työskentelee uusien, niille sopivien toimintamallien luomiseksi, kertoo Viberg.
4V-hanke saa EU-rahoitusta Etelä-Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä tukevasta EAKR-ohjelmasta sekä kansallista rahoitusta Uudenmaan liitolta.
Lisätiedot: www.4v.fi
Jaa tämä artikkeli: