Asukkaiden Kaffila aloittaa Arabiassa
Kuva: Jani Laukkanen

Kuva: Jani Laukkanen

Asukkaiden Kaffila aloittaa Arabiassa

Vaaleanpunaiset bebe-neliöt on koristeltu kultahelmin. Tuija Sievänen tarjoaa leipomuksiaan Kaffila Bokvillanissa, Arabian toisessa asukastalossa. Asukaskahvila aloittelee toimintaansa vaaleanharmaassa puuhuvilassa.

Sievänen on yksi noin kymmenestä kotileipurista, joiden tuotoksia myydään naapurustolle torstaisin ja sunnuntaisin. Tämä on ensimmäinen säännöllinen toimintaviikko.

– Minusta on kiva työntää kädet taikinaan ja opetella uusia reseptejä. Saan nyt harrastaa leipomista mahdollisimman vähillä kustannuksilla, kun ei tarvitse maksaa itse raaka-aineita, syödä eikä lihoa.

Laatua, luomua, lähiruokaa ja 1940-luvun tyyliin kunnostettuun huvilaan sopivaa. Jotain makeaa, jotain suolaista ja jotain ruokaista, kasvissyöjiä ja laktoosiyliherkkiä unohtamatta.

Siinä ovat periaatteet Kaffila Bokvillanin valikoiman takana. Vapaaehtoiset väsäävät sitten niitä herkkuja, joita mieli tekee.

– Ravintolapäivänä meillä oli limepiirakkaa, punakaali-fetapiirakkaa, kurttukaali-salamipiirakkaa, sienikeittoa, bebe-leivoksia, kinuski- ja banaanimuffineja, kookoslastukeksejä ja korvapuusteja, Sievänen luettelee.

Kahdella eurolla saa kupin kahvia, joka suodatetaan paikan päällä jauhetuista Reilun kaupan luomupavuista. Teet haudutetaan teen erikoisliikkeestä hankituista laaduista, joita on tarjolla useita.

Kupillinen nautitaan pitsiliinalla peitetyltä pöydältä, jolta on näkymä merelle yli suojellun puutarhapihan. Eripariset puutuolit tuovat Kaffilaan ilmettä.

Viestintäekonomi Sieväsellä riittää aikaa vapaehtoistyöhön uuden työpaikan etsimisen ohessa. Kaffilaa pyörittämässä on myös kahvin, teen ja ruoanlaiton ammattilaisia, työssäkäyviä, opiskelijoita ja eläkeläisiä. Kaikki työskentelevät palkatta.

– Tällaisesta kahvilasta on haaveiltu Arabiassa pitkään. Kaffila on epäkaupallinen kokoontumis- ja hengailupaikka, jonne uskon ainakin pienten lasten äitien ja eläkeläisten tulevan.

Kun Kaffila avautui ensimmäisen kerran Ravintolapäivänä 16. helmikuuta, jono ulottui parin tunnin ajan ulko-ovelle asti. Ovea oli tarkoitus pitää auki iltaseitsemään, mutta kuudelta jäljellä oli enää yksi kakunpala.

Arabian asukastalot ry käyttää Kaffilan myyntituotot jauhojen, sokerien ja muiden tarpeiden hankkimiseen sekä toiminnan kehittämiseen.

Raitavillasukat ovat yhtä olennainen osa Sieväsen työasua kuin esiliina. Kirjakauppias G.W. Edlundin 1870-luvulla rakennuttama huvila on suojeltu historiallisesti arvokkaana, joten eteisessä riisuudutaan Museoviraston vaatimuksesta kotoisasti sukkasilleen.

– Asiakkaat voivat olla Bokvillanissa vähän niin kuin kotonaan. Kahvilasalin pianoa saa soittaa ja lapsilla on lupa touhuta myös yläkerran leikkihuoneissa vanhempiensa valvonnassa.

P.S.Asun Arabianrannassa kerrostalossa mieheni sekä 7- ja 9-vuotiaiden lasteni kanssa. Kaupunginosassa on paljon tekemistä ja aktiivisia asukkaita.

Pelkään lasteni puolesta Arabian koulun edessä, jossa vanhemmat autoilevat holtittomasti.

Vaadin, että jokainen aikuinen ihminen saa päättää itse, meneekö naimisiin miehen vai naisen kanssa. Asian ei pitäisi kuulua muille.

Pihla Tiihonen
Kaffila Bokvillan, Hämeentie 125, on avoinna torstaisin kello 12–19 ja sunnuntaisin kello 14–19. Yhteystiedot: Facebook.com/kaffilabokvillan, kaffilabokvillan@gmail.com ja aukioloaikoina p. 040 461 8534.

Jaa tämä artikkeli: