null Asukkaita ei ole kuultu Lehtisaaren maanvuokrissa

Puheenvuorot

Asukkaita ei ole kuultu Lehtisaaren maanvuokrissa

Kirkko ja kaupunki (15.12.) kertoi aikeista korottaa Lehtisaaren maanvuokria. Uutisessa maininta, että "yhtymä on tavannut asukkaita ja kuullut heidän mielipiteitään" antaa vääristyneen kuvan. Sopimusehdot on saneltu yksipuolisesti. Prosessi etenee toisen maanomistajan, Vantaan, vetämänä, koska se ei kerää Lehtisaaresta kirkollisveroja. Vantaa nuiji keväällä uudet vuokraehdot ilman, että sen valtuustolla oli käsitystä siitä, mitä vaikutusta maanvuokrasopimuksella on asukkaiden elämään.

Helsinki yritti samaa, mutta asukkaat perustivat asukasyhdistyksen alkaen pitää aiheesta meteliä. Tiistaina 29.11. se järjesti asukasillan, jossa kuultiin riipaisevia puheenvuoroja siitä, mihin ehdotetut päätökset johtavat. Penkeissä istuivat molemmat kiinteistöjohtajat sekä Vantaan yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja, jotka eivät halunneet paljastaa läsnäoloaan ihmisille.

Kauppaoikeuden professori Matti Kukkonen arvioi käyväksi tuotoksi 2,5 prosenttia. Maan arvo, josta tuotto lasketaan, on huimasti alempi kuin yhtymä esittää. Yhtymä havittelee 5 prosentin tuottoa lahjoituksena saadusta maapohjasta. Yhtymä ei myöskään esitä lunastusoikeutta. Se oikoo laatimaansa sijoitustoiminnan etiikkaa, ylenkatsoo asukkaiden hätää ja vie prosessia kylmäverisellä binesmaailman otteella. Huomioitavaa on, että ennen sopimusehdotusta yhtymät möivät omistamiaan lehtisaarelaisasuntoja.

Asukkaat olivat varautuneet korotuksiin, mutta halutut tuottovaatimukset tulivat järkytyksenä. Yhden, asukkaiden koolle kutsuman, illan perusteella ei voida sanoa, että neuvotteluja olisi käyty ja asukkaita kuultu.

Laura Sippola

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.