null Asunnottomat saivat kodin Kalliosta

Hyvät olot. Eipä haittaa pakkaset, kun on lämmin koti kaikilla mukavuuksilla ja ruokaa niin paljon kuin jaksaa syödä. Ilkka Anttonen myhäilee tyytyväisenä asunnossaan Diakonissalaitoksen Aurorakodissa. Kuva: Esko Jämsä

Hyvät olot. Eipä haittaa pakkaset, kun on lämmin koti kaikilla mukavuuksilla ja ruokaa niin paljon kuin jaksaa syödä. Ilkka Anttonen myhäilee tyytyväisenä asunnossaan Diakonissalaitoksen Aurorakodissa. Kuva: Esko Jämsä

Asunnottomat saivat kodin Kalliosta

Aurorakodissa asunnottomat saavat oman osoitteen.

Helsingin diakonissalaitoksen yhteyteen Alppikadulle on avattu uusi asumispalveluyksikkö pitkäaikaisasunnottomille. Entisestä hotellikiinteistöstä saneerattuun taloon on tehty asunnot 125 hengelle.

Talossa on kahdenlaisia asumisyhteisöjä: tehostetusti tuetuissa yhteisöissä asuvat ne, jotka pärjäävät kohtalaisesti arjen askareissa. Palveluasumisyksiköissä on täysi ylöspito asukkaille, joiden terveys ja sosiaalinen toimintakyky ovat oleellisesti heikentyneet. Henkilökuntaa on paikalla ympäri vuorokauden.

– Tämä ei ole asuntola, vaan asukkaat tekevät vuokrasopimuksen ja asuvat yksityisissä kodeissaan. Jokaisella on oma osoite, johon voi tulla vaikka Kirkko ja kaupunki, toteaa yksikönjohtaja Jukka Hampunen Helsingin diakonissalaitokselta.

Asunnot ovatpääasiassa pieniä yksiöitä, joissa on oma vessa ja suihku sekä jääkaappi. Valoisiin, siisteihin koteihin kuuluu peruskalustus ja liinavaatteet talon puolesta. Ikkunoista on hulppeat urbaanit näköalat sekä etelään että pohjoiseen.

Auroratalo on yksi valtioneuvoston pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman kohde. Siellä toteutetaan ”asunto ensin -periaatetta”. Vasta kun koditon on saanut kodin, hänet ohjataan kuntoutumaan esimerkiksi päihdevierotukseen. Asukkaat on valittu ja sommiteltu talon asuntoihin siten, että asuinympäristö pysyy rauhallisena. Jokaiselle laaditaan henkilökohtainen kuntoutussuunnitelma.

 

Viimeisimpien tilastojen mukaan Helsingissä on runsaat 1 400 pitkäaikaisasunnotonta ja tavoite on pienentää tämä luku puoleen lähivuosina. Tänä keväänä päästään harppauksin eteenpäin, kun uusia asuntoja valmistuu Pitäjänmäkeen, Malminkartanoon ja Mäkelänkadulle. 

– Taloudellisesta taantumasta huolimatta pitkäaikaisasunnottomien määrä on saatu laskuun. Nyt on lukuisia hankkeita käynnissä ja ensi vuonna tilanne näyttää jo paljon paremmalta, toteaa erityisasiantuntija Peter Fredriksson ympäristöministeriöstä.

Myös asunnottomuutta ennaltaehkäiseviä toimia on tehostettu. Sosiaalivirasto on saanut estettyä häätöjä ja vuokrarästien takia vaikeuksiin joutuneille on tehty maksusuunnitelmia.

Asunnottomien asuttaminen on paitsi inhimillistä perushuolenpitoa heikoimmista, myös taloudellisesti kannattavaa toimintaa veronmaksajille. Tampereen teknillisessä yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan jokaisesta katon päänsä päälle saaneesta koituu yhteiskunnalle keskimäärin 14 000 euron vuotuinen säästö. Tämä kertyy muun muassa sairaanhoitokulujen pienenemisestä sekä päihde- ja järjestyshäiriöiden vähenemisestä.

 

Ilkka Anttonen muutti Auroratalon asukkaaksi joulukuun puolessa välissä. Aiemmin hän asui kesällä puistonpenkeillä ja talvella rappukäytävissä.

– Miten sen sanoisi – tämä tuntuu aivan ihmeelliseltä tai yliluonnolliselta, Anttonen haki sanoja kuvatakseen oman kodin iloa.

Hän ihasteli sitäkin, että joka päivä on tarjolla monta lämmintä ateriaa, päälle puhdasta vaatetta ja vuoteeseen raikkaat lakanat.

– Ruoka on hyvää ja sitä laitetaan lautanen kukkuroilleen. Varmaan alkaa painoakin kertyä, Anttonen arvelee.

Auroratalon väkiasuu vilkkaassa korttelissa keskellä elämän hyörinää. Samassa pihapiirissä toimii yksityinen sairaala, oppilaitos kirjastoineen ja ruokaloineen, lääkäriasema, vanhusten yksikkö ja paljon muuta.

Diakonissalaitoksella on kokemusta asunnottomien asuttamisesta jo pitkältä ajalta ja saman kiinteistön piirissä toimii entuudestaan tälle joukolle suunnattuja asumisyksiköitä. Lähikortteleiden naapureita on informoitu uusista asukkaista ja yhteiselo sujuu hyvässä hengessä. Yhteistyötä helpottamaan on palkattu erityinen ympäristötyöntekijä.

– Auroratalon on tarkoitus olla osa yhteiskuntaa. Diakonissalaitoksen korttelissa järjestetään avoimia tilaisuuksia, joissa asukkaat voivat halutessaan kohdata kaikenlaisia muita kaupunkilaisia, Jukka Hampunen totesi.

Salla Korpela

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.