null Asunto ensin

Asunto ensin

Ei suomalainen yhteiskunta ihan läpimätä ole. Aika pitkälti meidän yhteiseen arvopohjaamme kuuluu yhä se, että heikommasta on pidettävä huolta ja kaikille pitää taata ihmisarvoinen elämä. Hyvä yksittäinen esimerkki tästä on viime viikolla avajaisiaan viettänyt Diakonissalaitoksen Auroratalo.

Talossa on 125 uutta kotia pitkäaikaisesta asunnottomuudesta kärsineille veljillemme ja sisarillemme. Heistä monet ovat päässeet muuttamaan ihmisarvoiseen asuntoon suoraan kaduilta, siltojen alta ja rappukäytävistä. Talo on yksi hanke, jolla vähennetään meillä yhä huutavana epäkohtana rehottavaa asunnottomuutta. Ihmisellä, jolla ei ole kotia, on usein muitakin ongelmia kuten työttömyyttä, köyhyyttä, sairauksia ja päihteitä.

Auroratalon avajaisissa esiintyneillä asuntoministeri Vapaavuorella, apulaiskaupunginjohtaja Kokkosella ja piispa Askolalla oli puheissaan sama kaiku. Asunnottomuus on asia, johon yhteiskunnan eri tahojen on yhdessä ja yhteistyössä puututtava. Ennen kaikkea jokaiselle ihmiselle kuuluu ihmisarvoinen asunto.

On turha kuvitella, että ihminen pystyy omin neuvoin nousemaan vaikkapa siltojen alta työelämään ja hankkimaan omaa kotia. Järjestys menee toisin päin. Ensin on oltava asunto. Sen jälkeen elämä voi kohentua myös muuten, etenkin jos siihen tarjotaan myös muuta tukea. Tämä on järkeenkäypää sikälikin, että näin yhteiskunnalle koituu säästöä verrattuna siihen, että ihminen jätetään heitteille tuottamaan sairauksista ja muista ongelmista aiheutuvia kustannuksia.

Tämä lehti on Helsingin seurakuntien jäsenlehti. Se jaetaan jokaiseen helsinkiläiseen kotiin, jossa on luterilaisen kirkon suomenkielisiä jäseniä. Tasapuolisesti kaikille riippumatta jäsenien varallisuudesta tai elämäntilanteesta.
Auroratalon avajaisissa jotkut asukkaista avasivat uutukaisten kotiensa ovet myös vieraille. Päätoimittajaa sykähdytti nähdä tukiasunnon pöydälle levitettynä Kirkko ja kaupunki. Jokaiseen kotiin tasapuolisesti. Mutta ennen kuin voit saada omaan osoitteeseesi ja kotiisi postisi ja oman lehtesi, sinulla täytyy olla se koti.

Seppo Simola
päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli: