null Asunto ensin -hanke etenee Espoossa

Kuva: Sirpa Päivinen

Kuva: Sirpa Päivinen

Asunto ensin -hanke etenee Espoossa

”Kuninkaankalliossa on sekä tuettua asumista että palveluasumista. Asukkaat tekevät toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen. Ajatuksena on, että asunto on ihmiselle perusoikeus, eikä sitä tarvitse ansaita”, kertoo kansalaistoiminnan tuottaja Laura Hakoköngäs Helsingin Diakonissalaitokselta.

Suomen hallitus on ottanut tavoitteekseen poistaa pitkäaikaisasunnottomuuden vuoteen 2015 mennessä. Tämän tavoitteen hengessä pääkaupunkiseudun kunnat ovat sitoutuneet tuottamaan asunnottomille asuntoja.

Espoossa oli viime vuonna 620 asunnotonta. Luku perustuu ARA:n eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen vuoden 2011 tilastoihin. Pitkäaikaisasunnottomia heistä arvioitiin olevan vajaat 340 ihmistä.

Asunto ensin -periaatteen mukaisesti tärkeintä on saada ihmisille ensimmäiseksi katto pään päälle. Sen jälkeen heitä voidaan tukea aktiivisen asumisen keinoin, kuten esimerkiksi kuntoutuksella ja koulutuksella.

Kuninkaankallioon suunnitellaan nyt vapaaehtoistoimintaa, joka tukisi talon yhteisöllisyyttä. 25. huhtikuuta talossa esitellään vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia kaikille kiinnostuneille.

”Monet asiakkaat kokevat yksinäisyyttä, ja heiltä voi puuttua yhteisö tai mielekäs tekeminen. Vapaaehtoinen voi esimerkiksi toimia yksittäisen asukkaan tukihenkilönä tai ohjata ryhmätoimintaa. Ryhmä voi vaikkapa laittaa ruokaa, katsoa leffoja, käydä keskusteluja tai pitää lukupiiriä. Asukkailta ja vapaaehtoisilta kysytään, mikä heitä itseään kiinnostaa”, Hakoköngäs kertoo.

Vapaaehtoistoiminta ei tähtää hyväntekeväisyyteen vaan mielekkääseen yhteiseen tekemiseen arkisten asioiden parissa. Parhaimmillaan sen toivotaan antavan molemmille osapuolille hyviä kokemuksia ja ainutlaatuisia kohtaamisia.

Ketään ei heitetä vapaaehtoistoimintaan kylmiltään, vaan jokainen saa riittävän opastuksen etukäteen.

Vapaaehtoistoimintaa esitellään Kuninkaankalliossa (osoite Kuninkaantie 42) keskiviikkona 25. huhtikuuta kello 16 alkaen. Paikalle tulevien toivotaan ilmoittautuvan etukäteen Laura Hakokönkäälle 050 370 5451 tai laura.hakokongas@hdl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.