null Auringonpalvojat eivät sovi hautausmaan vessajonoon

Hautausmaan portilla. Omaiset odottavat, että hautausmaan rauhaa ja arvokkuutta kunnioitetaan. Kuva: Sirpa Päivinen

Hautausmaan portilla. Omaiset odottavat, että hautausmaan rauhaa ja arvokkuutta kunnioitetaan. Kuva: Sirpa Päivinen

Auringonpalvojat eivät sovi hautausmaan vessajonoon

Kun Helsinki sai nauttia ensimmäisistä helteistä toukokuussa, Hietaniemen hautausmaalla törmättiin tuttuun ongelmaan: rauhanomainen rinnakkainelo Hietarannan uimarannan kanssa ei tahdo onnistua.

Syynä on se, että auringonottajat käyttävät sankoin joukoin yleisökäymälää, joka sijaitsee hautausmaan uuden kappelin porttiholvissa Hietaniemenkadun puolella.

– Ongelma koskee etenkin lauantaipäiviä. Meillä on Hietaniemen kappelissa menossa siunauksia. Vainajan omaiset seisovat pääportilla odottamassa. Tummapukuisen joukon lävitse tunkee kymmenittäin rantapukeutunutta väestöä hautausmaan wc-tiloihin tarpeilleen ja pesemään muun muassa jalkojaan käsienpesulavuaareissa, kuvailee ylipuutarhuri Ari Pipatti.

Hän teki asiasta valituksen kaupungin liikuntaviraston johdolle 21. toukokuuta. Kirjelmässä todetaan, että kun wc-tilat ruuhkautuvat ja jonoa syntyy, alkaa osa rantajengistä tehdä tarpeitaan jopa pääportin porttiholviin. Ruuhkautumisen jatkuessa helpotusta haetaan hautausmaan porttien sisäpuolelta eli hautausmaa-alueen puiden ja pensaiden luota.

– Hautausmaan henkilökunta ja omaiset kokevat tilanteen vastenmieliseksi ja hautausmaan rauhaa sekä arvokkuutta alentavaksi, Pipatti tiivistää.

Ongelma toistui toissa lauantaina, hellejakson viimeisenä päivänä. Useita kymmeniä ihmisiä oli pyrkimässä yleisövessoihin uimarantavarusteissa, kun omaiset odottivat siunaustilaisuuden alkua.

Pipatti vaatii liikuntavirastoa järjestämään lisää wc-tiloja rannalle. Toinen vaihtoehto on se, että seurakuntayhtymä tilaa viikonlopuiksi vartioinnin pääportille ja läheisille porteille.

Liikuntaviraston saaristopäällikkö Sanna Kallionpää sanoo, että uimarannalle on järjestetty käymälöitä ja myös suihku, joten jalkoja ei tarvitse pestä rannan ulkopuolella.

– Rannan kummassakin päässä on konttivessa, ja kahvilassa on lisäksi sisävessa. Bajamajojakin on yritetty, myös vaijereilla kiinnitettyjä, mutta ne kaadetaan tai poltetaan.

Uimarannan kausi alkaa lauantaina. Silloin uimavalvoja työskentelee rannalla kello 10–18, käymälöitä tulee lisää ja kahvila aukeaa.

Kallionpään mukaan vessoja ei voi kuitenkaan jättää illaksi ja yöksi auki ilman valvontaa.

–Ihmiset sotkevat siellä ja jopa majoittuvat vessoissa, hän toteaa.

Hietarannan uimaranta on kaupungin suosituimpia. Siellä käy parhaina päivinä tuhansittain ihmisiä.

Eira Serkkola

Jaa tämä artikkeli: