null Aurinkosähköä mökille ja kerrostaloon

Kuva: Jani Laukkanen

Kuva: Jani Laukkanen

Aurinkosähköä mökille ja kerrostaloon

Herttoniemeläisen kerrostalon kellarissa sijaitsevasta pajasta löytyy kunnioitettava määrä uusiutuvalla energialla toimivia innovaatioita, kuten aurinkopaneeleilla toimiva dj-laitteisto, sähköä tuottavia kuntopyöriä ja itse viritelty sähköpolkupyörä.

– Kyllä minua voi keksijäksi sanoa. Olen keksinyt, suunnitellut ja rakentanut nämä laitteet alusta loppuun, energia-asiantuntija Janne Käpylehto kertoo.

Energiahärveleiden rakentelu on ollut Käpylehdon intohimo ja harrastus vuosituhannen vaihteesta saakka. Hän on tehnyt niitä esimerkiksi ympäristöjärjestöille, Helsingin kaupungille ja yrityksille.

Kesäkuussa ilmestyy Janne Käpylehdon kirjoittama kirja Mökille sähköt auringosta & tuulesta. Se on itserakennusopas, jonka avulla voi rakentaa sähköjärjestelmän kesämökille.

Käpylehto kannustaa erityisesti kesäkäytössä olevien mökkien omistajia aurinkosähköntuotantoon. Se on usein paljon edullisempaa kuin sähköverkkoon liittyminen, sillä aurinkopaneelien hinnat ovat pudonneet yli 60 prosenttia viimeisen viiden vuoden aikana. Aurinkosähkön tukena voidaan käyttää tuulivoimaa tai termosähköistä elementtiä, joka tuottaa sähköä puulämmityksen sivutuotteena.

– Kesämökki on erinomainen paikka uusiutuvan energian pientuotantoon, sillä mökillä tarvittavat sähkölaitteet kuluttavat aika vähän sähköä, Käpylehto sanoo.

Valaistuksen, kännykkälaturin ja radion saa toimimaan jo kolmensadan euron aurinkosähköjärjestelmällä. Sähköisiä työkaluja ja mukavuuksia varten tarvittavan järjestelmän hinta nousee noin tuhanteen euroon. Aurinkosähköjärjestelmään kuuluu aurinkopaneeleja, lataussäädin, invertteri, akku ja kaapelointi. Järjestelmä toimii matalajännitealueella, joten sen voi rakentaa kuka tahansa.

– Tavallinen mökkiläinen, joka osaa vaihtaa ovenkahvan tai kiinnittää hyllyn, osaa myös rakentaa aurinkosähköjärjestelmän, Käpylehto sanoo.

Ympäristöystävällisyyden ja edullisuuden lisäksi Käpylehto listaa aurinkosähkölle vielä yhden edun verkkovirtaan verrattuna:

– Myrskyllä ei haittaa, vaikka sähkölinjat katkeavat. Omalla energiantuotannolla homma toimii!

Käpylehdon kotitalon katolle asennettiin kuukausi sitten 24 neliötä aurinkopaneelia, jotka tuottavat sähköä suunnilleen perheen sadan neliön asunnossa kuluvan määrän.

– Halusin näyttää positiivista esimerkkiä siitä, että aurinkovoimalan voi asentaa myös kerrostaloon. Suomessa voisi ihan hyvin olla vaikka satatuhatta aurinkosähköjärjestelmää, sanoo Käpylehto.

Ylijäämäsähkö ohjataan verkkoon, ja se myydään sähköyhtiölle. Käpylehto on laskenut, että järjestelmä maksaa itsensä takaisin alle viidessätoista vuodessa. Hänen mukaansa tulevaisuudessa kiinteistöt toimivat yhä enemmän sähkön tuottajina. Sähkön pientuotanto ei ole sähköyhtiöiltä pois, vaan avaa niille uusia bisnesmahdollisuuksia.

– Liiketoimintamallit ovat vielä haussa, mutta olen varma, että tähän haasteeseen tarttuvat sähköyhtiöt tulevat menestymään.

P.S. Asun Herttoniemessä, koska se on parasta Helsinkiä. On hyvät liikenneyhteydet ja luonto lähellä. Täällä asuu myös paljon ystäviä.

En ole koskaan omistanut korvalappustereoita. Harrastan kyllä hifilaitteita ja musiikin kuuntelua, mutta ulkona kävely kuulokkeet korvilla on äärimmäisen epäsosiaalista.

Nautin pienestä kiireestä ja multitaskingista.

Jouni Viitala

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.