null Auttajia ei pitäisi syyllistää

Puheenvuorot

Auttajia ei pitäisi syyllistää

Eilen, tänään, iankaikkisesti -palstalla (K&k 11.3.) oli lainaus Maailman kuvalehdestä. Sen mukaan jäätelöön käytetään vuodessa lähes kolme kertaa enemmän rahaa kuin humanitaariseen apuun.

Ymmärrän tällaisen tekstin Maailman kuvalehdessä. Sitä lukevat ne, jotka jaksavat olla kiinnostuneita oikeudenmukaisuuden toteutumisesta maailmassa. Sen sijaan Kirkko ja kaupunkia lukevat monet muutkin, työtätekevät ja työttömät, jotka voimiensa mukaan antavat omastaan huonompiosaisten hyväksi. He lahjoittavat Planin, Unicefin, Kirkon ulkomaanavun ja muiden järjestöjen kautta mielessään nälkäänäkevät ja sotien uhrit. Orvoiksi jääneille Laukaan pizzerianpitäjien lapsille kerätään nopeasti suuri summa rahaa. Jatkuvan lahjoittamisensa päälle heidän pitäisi vielä tuntea itsensä itsekkäiksi, kun kehtaavat syödä jäätelöä.

On väärin, että lahjoittajien pitää potea syyllisyyttä riittämättömästä auttamisestaan. Oikeudenmukainen maailma ei saisi rakentua syyllisyydelle vaan itsensä ja toisten kunnioittamiselle ja rakastamiselle.

Samassa Kirkko ja kaupungin numerossa on myös iso juttu väärästä syyllisyydestä. Koska monet meistä ovat kasvaneet epäterveen syyllisyydentunteen vallassa, kertoo tuo jäätelöuutinen meille, ettei mikään auttamisemme ole koskaan tarpeeksi. Ei maailmaa auttamisella koskaan täydelliseksi saadakaan, mutta kuvitelkaa maailma, jossa kukaan ei haluaisi auttaa. Eilen, tänään, iankaikkisesti -palstalle olisi ollut kannustavampaa valita teksti, joka kiittää niitä, jotka jaksavat vuodesta toiseen antaa humanitaarista apua. Aiheellinen kiitos ei ylpistä vaan kannustaa jatkamaan.

Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.