null Auttaminen tuntuu hyvältä

Hemmotteluhetki. Kivelän vanhustenkeskuksessa viikoittain käyvä Anneli Pennanen saa Sanna Porkalta punaiset kynnet ja Emma Söderholmilta kampauksen.

Hemmotteluhetki. Kivelän vanhustenkeskuksessa viikoittain käyvä Anneli Pennanen saa Sanna Porkalta punaiset kynnet ja Emma Söderholmilta kampauksen.

Auttaminen tuntuu hyvältä

Töölöläiset lukiolaiset tutustuvat tänä keväänä siihen, mitä kansalaisaktiivisuus merkitsee.

Teksti Anu Heikkinen
Kuva Sirpa Päivinen

Kivelän vanhustenkeskuksessa, päivätoimintayksikkö Päivänsäteen olohuoneessa, vietetään kauneudenhoitohetkeä. Anneli Pennanen, 75, nauttii kun vapaaehtoistyöhön tulleet 17-vuotiaat lukiolaiset Sanna Porkka ja Emma Söderholm häärivät hänen ympärillään.

– Kiva kun on nuoria tyttöjä käymässä. Tuli niin hienot punaiset kynnet, että pitää lähteä näyttämään näitä toisillekin, Pennanen ihastelee ja uhkaa lähteä kaupungille humputtelemaan.

Tyttöjen vierailu liittyy Töölön yhteiskoulun lukiossa tänä keväänä pidettävään kansalaisaktiivisuuden kurssiin, johon sisältyy 10–15 tuntia käytännön vapaaehtoistyötä.

– Tämä on meille uusi kokemus. Saimme itse miettiä, mitä haluaisimme tehdä. Etukäteen vähän jännitti, mutta kaikki on sujunut hyvin ja työstä tulee hyvä mieli. Tuntuu tärkeältä osoittaa vanhuksille, että nuoretkin välittävät, Sanna Porkka kertoo.

– Monelle vanhukselle voi olla tärkeää kohdata nuoria, varsinkin jos omia lapsenlapsia ei tapaa usein. Toivon, että voimme olla täällä hyödyksi, Emma Söderholm sanoo.

Kurssi on innostanut lukiolaisia miettimään, voisiko vapaaehtoistyötä tehdä myöhemminkin kotimaassa tai ulkomailla.

– Tuntuu hyvältä auttaa muita. Ehkä joku auttaa meitäkin, jos joskus olemme avun tarpeessa, he pohtivat.

Kansalaisaktiivisuuden kurssi järjestetään Töölön yhteiskoulun lukiossa ensimmäistä kertaa. Valinnainen kurssi tutustuttaa lukiolaisia tapoihin, joilla yksityiset kansalaiset voivat osallistua hyvinvointivaltion ylläpitämiseen ja rakentaa yhteistä hyvää. Mukana on 26 oppilasta.

– Tavoitteena on herättää oppilaita ajattelemaan ja katsomaan yhteiskuntaa laajemmin sekä kannustaa heitä aktiivisiksi kansalaisiksi. Haluamme myös suuntautua kouluna ympäröivään yhteiskuntaan, kertoo idean kehittäjä, äidinkielenopettaja Irene Bonsdorff.

Kurssilla puhutaan esimerkiksi aktiivisen kansalaisuuden merkityksestä, yhteiskunnallisesta viestinnästä ja vastuullisesta liiketoiminnasta. Vieraileviksi luennoijiksi on saatu muun muassa Uusi lastensairaala 2017 -hankkeen ja Leijonaemojen edustajat sekä ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tekevän Icehearts -toiminnan kehittäjä Ville Turkka.

– Vierailevat asiantuntijat voivat välittää oppilaille tietoa, jota ei opetussuunnitelmista tai opettajien tiedoista löydy. Kannustamme nuoria myös verkostoitumaan ja pohtimaan erilaisia työllistymisvaihtoehtoja, Bonsdorff sanoo.

Vapaaehtoistyön kautta oppilaille halutaan antaa tuntumaa todelliseen kansalaisvaikuttamiseen ja apua tarvitsevien ihmisten kohtaamiseen. Oppilaat ovat itse saaneet valita työkohteensa.

– Toivottavasti kurssi antaa monelle unohtumattomia hetkiä, joissa opittuun voi tarttua myöhemmin elämässä, Bonsdorff sanoo.

Oppilaat ovat vierailleet maaliskuun aikana Kivelän vanhustenkeskuksessa ja ikäihmisten palveluja tuottavassa töölöläisessä Kantti ry:ssä. Vierailuilla he ovat tutustuneet vanhustenhoidon haasteisiin sekä Kantin toteuttamaan, ikääntyvien maahanmuuttajanaisten hyvinvointia edistävään Jade-projektiin.

Daniel Raselan, 17, mielestä vanhustenhoito osoittautui yllättävän mielenkiintoiseksi aiheeksi. Kansalaisaktiivisuuden kurssi kiinnostaa häntä monipuolisuutensa ja ajankohtaisten teemojensa vuoksi. Vapaaehtoistyöhön Rasela aikoo hakeutua luultavasti eläinsuojelun pariin.

– Kansalaisaktiivisuus on sitä, että pyrkii itse vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin. Kaikkien on tärkeää osallistua, jotta yhteiskunnasta tulisi tasa-arvoisempi kaikille taustasta riippumatta, hän sanoo.

Ylioppilaskirjoitusten lomassa kurssille tullutta Laura Steineria, 18, innostaa kurssissa eniten vapaaehtoistyö, jota hän toivoo ehtivänsä tehdä useassa paikassa.

– Toisten auttamisesta saa sisältöä elämään ja tunteen, että minusta on hyötyä. Siinä voi myös oppia paljon. Vierailuilla olen tajunnut, kuinka erilainen maahanmuuttajan vanhuus Suomessa voi olla ja kuinka paljon vanhustenhoitoa pitäisi yleensäkin parantaa.

Yhtenä kurssin tavoitteena on luoda yhteistyötä lukion ja Töölön alueen toimijoiden välille. Kantin palvelujohtajan Soili Mustosen mielestä on hienoa, että yhdistys on päässyt osaksi kurssin ohjelmaa.

– Uskon, että kurssi vahvistaa nuorten osallisuuden kokemusta. Meille mukanaolo tarjoaa mahdollisuuden kertoa ikääntymisestä ja hyvästä vanhuudesta, joihin nuoretkin voivat vaikuttaa, hän sanoo.

Yhdistystoiminta on perinteinen vaikuttamisen keino, jota on Mustosen mukaan tärkeää tehdä tunnetuksi myös uusille sukupolville.

– Nykyään, kun hyvinvointiyhteiskunnan rajoja koetellaan, yleishyödylliset yhdistykset ovat entistä merkittävämmässä asemassa, hän toteaa.

Kaksi kurssin oppilaista suorittaa vapaaehtoistyöjaksonsa Kantin palveluasunnoissa asuvien ikäihmisten tukihenkilöinä. He auttavat vanhuksia muun muassa ulkoilussa.

– On ilahduttavaa, että vapaaehtoistyötä tekee yhä useampi nuori ja työikäinen, eikä se ole vain aktiivisten eläkeläisten harrastus, Mustonen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.