null Avarra sydäntäsi

Vihdoinkin vapaa. Maarit oli ennen mies, nykyisin nainen. Hänellä on nyt ikävä toisen ihmisen luo.

Vihdoinkin vapaa. Maarit oli ennen mies, nykyisin nainen. Hänellä on nyt ikävä toisen ihmisen luo.

Avarra sydäntäsi

Simo Halisen Kerron sinulle kaiken on tärkeä pieni elokuva. Ei siksi, että se olisi erityisen loistokas vaan siksi, että se puhuu ihmisarvon, inhimillisyyden ja avaran sydämen puolesta.

Kun puolentoista tunnin elokuvaan on lastattu siivoojana työskentelevä transsukupuolinen Maarit ( Leea Klemola ), avioliitossaan onneton opettaja Sami ( Peter Franzén ) ja hänen revanssia etsivä rehtorivaimonsa Julia ( Ria Kataja ), maahanmuuttajataustainen testosteronia tihkuva oppilas Teo ( Alex Anton ) sekä Maaretin etäisyyttä pitänyt tytär Pinja ( Emmi Nivala ), ihmissuhdesolmuja ja syytöksiä riittää poliisitutkintaan asti. Suurempi keskittyminen Maaretiin itseensä olisi ehkä vienyt syvemmälle.

Koska Maarit on elänyt miehen elämää, vaikkakin väärässä ruumiissa, hän ymmärtää Samia ja haluaisi auttaa itseään etsiviä nuoria – sosiaalityöntekijä kun on koulutukseltaan. Nyt Samin ja Maaretin aika epäuskottavissa oloissa syntynyt suhde vie tarinaa tavanomaisen kolmiodraaman suuntaan. Maaretin transsukupuolisuus synnyttänee erityistä kutinaa vain sellaisessa katsojassa, jolle Maaritin tilanne on outo.

Kirkon piirissä keskustelu homoseksuaalisuudesta on jatkunut jo pitkään. Kuinka kauan mahtaa mennä, ennen kuin transsukupuoliset ja intersukupuoliset ihmiset hyväksytään luontevasti sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisista vivahteista puhumattakaan.

Kerron sinulle kaiken tuo Maaritin tyttäressä Pinjassa esiin ihailtavan rohkeuden ottaa itse selvää asioista ja puolustaa syytettyä. Suuria selityksiä ei tarvita, kun tyttö yksinkertaisesti kuuntelee sydäntään eikä torju isäänsä Maaritia.

Tyttären mutkaton hyväksyminen huipentuu kahvilassa upeaan repliikkiin: ”Isä, sun meikkisi valuu!”

Marja Kuparinen
Kerron sinulle kaiken.
Ohjaus Simo Halinen. Elokuvateattereissa parhaillaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.