null Avioehto voi olla järkipäätös

Raamit rakkaudelle? Avioehto voi olla järkevä ratkaisu, kun omaisuutta on paljon. Kotona lasta hoitavalle puolisolle avioehto saattaa olla riski. Noin joka neljäs pari sopii avioehdosta.

Raamit rakkaudelle? Avioehto voi olla järkevä ratkaisu, kun omaisuutta on paljon. Kotona lasta hoitavalle puolisolle avioehto saattaa olla riski. Noin joka neljäs pari sopii avioehdosta.

Avioehto voi olla järkipäätös

Suurin osa pareista ei sovi etukäteen, kuinka omaisuus jaetaan erotilanteessa.

Avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen purkautuessa kumppanien yhteenlaskettu omaisuus puolitetaan, ellei parilla ole avioehtoa.
Avioehtosopimuksen tekeminen on hieman yleistynyt.
”Tarkkaa prosenttilukua on vaikea antaa. Mutta jos verrataan avioehtojen ja avioliittojen määrää, nyt avioehdon tekee noin joka neljäs pari. Vuonna 2000 sen teki joka viides”, kertoo Helsingin yliopiston siviilioikeuden dosentti Tapani Lohi.
Lohen mukaan avioehdon tekeminen voi olla järkevää, jos puolisoilla on huomattavaa omaisuutta. Kun avioliiton solmii kaksi vielä varatonta nuorta, avioehto on Lohen mielestä riskisopimus. Kotona lasten kanssa ollut äiti saattaa erossa jäädä omien rahojensa varaan.

Avioehdolla suojataan koko omaisuutta tai osaa siitä. Pariskunta voi sopia, että vaikkapa sukukartano jää osituksen ulkopuolelle. Sopimus voi koskea vain avioeroa tai myös kuolemaa. Sopimus rekisteröidään maistraatissa ja sen allekirjoitatvat kaksi ei-sukulaista.
Lohi suosittelee lakimiehen käyttämistä sopimuksen teossa.
”Juristi varmistaa, että kumpikaan osapuoli ei tee sellaista sopimusta, joka ei vastaa hänen tahtoaan.”
Entä jos vähävarainen haluaa turvata tulevan perinnön, mutta lakimieheen ei ole varaa?
Oikeusaputoimisto voi auttaa joko korvauksetta tai edullisesti, jos perheen käyttövarat mahtuvat vaadittuihin tulorajoihin. Ihmiset laativat myös itse avioehtosopimuksia netin ohjeiden avulla.
Länsi-Uudenmaan oikeusaputoimiston johtava julkinen oikeusavustaja Eeva-Maija Oikarinen kertoo, että Espoon toimipisteessä laaditaan vuosittain noin 15 avioehtoa.

Avioehdon voi tehdä periaatteessa milloin vain – myös avioliiton aikana. Oikarisen mielestä asia kannattaisi hoitaa ennen vihkimistä.
”Olen tavannut puolisoita, jotka eivät enää avioliiton solmimisen jälkeen ole suostuneet allekirjoittamaan sopimusta”, Oikarinen sanoo.
Oikarisen mielestä talousasioita on hyvä pohtia kaiken rakkauden keskellä, ihan erotilastojenkin valossa.
Espoon perheasiainneuvottelukeskuksen perheneuvoja Anne Anttonen toivoo, että avioehdon ympäriltä purkautuisi sävy, että se on vain eron ennakointia.
”Avioehtohan voisi palvella myös parisuhteen suojana – luulisin”, Anttonen sanoo.

Nuoret joutuvat usein järjestelemään talousasiansa omassa varassaan. Anttonen toteaa, että pelkän luottamuksen varassa järjestetyt raha-asiat saattavat erovaiheessa kärjistyä katkeruudeksi.
Anttosen mukaan avioehdon tekeminen saattaa selkiyttää joitakin suhteen ongelmia, mutta ei ratkaise niitä. Epäselvät talousasiat vievät huomiota ja voimavaroja suhteen kehittymiseltä. Toisaalta avioehdon tekeminen voi herättää kysymyksiä, jotka painavat vuosien ajan.
Anttosen mukaan keskeisin kysymys on kuitenkin, kuinka puolisot jakavat suhteessaan tilaa.
”Rahasta puhuttaessa neuvotellaan samalla siitä, mikä suhteessa on minun, mikä sinun ja mikä meidän. Samaa keskustelua voidaan käydä puhumalla kotitöistä, lastenhoidosta tai vapaa-ajan vietosta.”
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.