null Bändi kävi Neuvostoliitossa jo 1968

Bändi kävi Neuvostoliitossa jo 1968

Kirkko ja kaupunki kirjoitti YLEn ohjelmakokonaisuudesta Yhteinen sävel (K&k 7.10.). Kirjoituksessa mainittiin suomalaisten rockbändien aloittaneen keikkailun Neuvostoliitossa 1980-luvulla.

Eräs seikka näyttää jääneen tekijöiltä huomaamatta. Varsinainen uranuurtaja alalla oli nimittäin helsinkiläinen yhtye nimeltä Power Clan, jonka basistina ja ”taiteellisena johtajana” allekirjoittanut toimi.

Power Clan oli ensimmäinen minkäänmaalainen milloinkaan Neuvostoliitossa usean päivän ajan esiintynyt pop- ja rockbändi. Olimme kiertueella Moskovassa ja Minskissä 24.11.–5.12.1968. Konserttisalit ja muut esiintymispaikat olivat aina täynnä, suurimmissa tuhansia ihmisiä. Viimeisillä keikoilla Moskovassa tarvittiin jopa miliisiapua estämään faneja nousemasta lavalle. Yleisö oli pääosin hullaantuneen ihastunut, joskin toisinaan jotkut poistuivat kauhistuneina paikalta heti alettuamme soittaa.

Mitään vastaavaahan ei ollut kuultu eikä nähty Neuvostoliitossa aikaisemmin, joten joidenkin järkyttyminen oli ymmärrettävää. Jopa itse The Beatles oli noina vuosina tuloksetta yrittänyt päästä esiintymään Neuvostoliittoon, joten suomalainen Power Clan oli tässä mielessä todellinen historiantekijä. Lehtiartikkeleita ja valokuvia aiheesta on osoitteessa http://tinyurl.com/ygmjlyw.

Tapio Säyppö, Vuosaari
säveltäjä, kanttori, musiikkiteknologian asiantuntija

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.