null Barokkimusiikki hurmaa Soukassa

Sellisti Elina Mattila, baritoni Elja Puukko, cembalisti Laura Vihreäpuu ja viulisti Anna Pohjola esiintyvät Soiva marraskuu -konserteissa. Kuva: Patrik Lindström

Sellisti Elina Mattila, baritoni Elja Puukko, cembalisti Laura Vihreäpuu ja viulisti Anna Pohjola esiintyvät Soiva marraskuu -konserteissa. Kuva: Patrik Lindström

Hyvä elämä

Barokkimusiikki hurmaa Soukassa

Barokkimusiikki pulppuilee kuin puhe.

Joukko musiikin ammattilaisia perusti tammikuussa Espoon barokki -yhdistyksen. Yhdistyksestä tekee ainutlaatuisen seikka, että se on ensimmäinen espoolainen vanhan musiikin esittämiseen keskittyvä yhdistys.

”Kiinnostus vanhaa musiikkia, menneen ajan instrumentteja ja esityskäytäntöjä kohtaan yhdistävät ryhmämme jäseniä. Haluamme kehittää vanhan musiikin esittämistä”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Elina Mattila.
 

Tyypillisesti barokkimusiikki on tanssillisen kepeää, rytmikästä ja pulppuilevaa kuin puhe."
– Kanttori Elja Puukko
 

Vanhaksi musiikiksi mielletään yleisesti barokin aikakauden musiikki 1600–1700 luvuilla sekä myös sitä vanhempi, keskiajan ja renessanssin musiikki.

”Koko ryhmämme lempimusiikkityyli on nimenomaan barokki”, toteaa Mattila.
 

Barokin aikakautena taidekin kukoisti

Barokin aikakausi oli tuottoisa monella tapaa: yhteiskunnallinen keskustelu oli vilkasta, kirjallisuus, teatteri, ooppera, arkkitehtuuri, kuvanveisto, sävellys- ja maalaustaide kukoistivat.

”Aikakaudella sävellettiin paljon innostavaa barokkimusiikkia. Tyypillisesti barokkimusiikki on tanssillisen kepeää, rytmikästä ja pulppuilevaa kuin puhe”, kuvailee Espoon seurakunnan kanttori Elja Puukko.

Barokin aikakauden kuuluisimpiin säveltäjiin lukeutuu esimerkiksi Johann Sebastian Bach, joka sävelsi muun muassa pääsiäisen ajan tapahtumia kuvaavan Matteus-passion.

”Barokkimusiikki on tärkeässä roolissa kirkkomusiikissa”, Puukko sanoo.
 

Vanhat soittimet ovat ketteriä ja kevyitä

Soittimina pyritään käyttämään historiallisia, aikakaudelle tyypillisiä soittimia. Vanhojen soittimien ääni soi pehmeämmin kuin nykyisten instrumenttien. Ne ovat nykyisiä soittimia kevyempiä ja ketterämpiä. Instrumentteina ovat muun muassa viulu, sello, cembalo, traverso, oboe, fagotti ja urut.

”Musiikillisesti barokkimusiikki on tehokeinoineen rajoja rikkovaa musiikkia, joka tuo luontevasti ilon mukaan teoksiin. Barokkimusiikissa korostuu erityisesti teoksen esittäjän tulkinta, koska esittäessä on sallittua improvisoida.”

Espoon barokki ry on tänä vuonna mukana Espoonlahden seurakunnan perinteisen Soiva marraskuu -konserttisarjan toteutuksessa. Konserttisarjan kolme ensimmäistä iltaa on omistettu barokin aikakauden musiikille.

Sopraano Ilona Jokinen ja baritoni Elja Puukko laulavat ensimmäisessä konsertissa. Toisessa konsertissa esiintyy sopraano Hilkka Ylinärä. Kolmannessa esityksessä on mukana Espoonlahden seurakunnan Navichorus-kuoro Elja Puukon johdolla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.