null Berliiniin rakennettiin kirkko pajunoksista

Kuvakieltä. Pajunoksista tehty kirkko on suvaitsevuuden symboli.

Kuvakieltä. Pajunoksista tehty kirkko on suvaitsevuuden symboli.

Berliiniin rakennettiin kirkko pajunoksista

Kaikille uskonnoille tarkoitettu pajukirkko vihittiin käyttöön viime sunnuntaina.

Teksti ja kuva Maarit Lukkarinen
Pajunoksista ja teräskannattimista rakennettavat pajukirkot ovat nousseet Saksassa suosioon. Eri puolilta Saksaa löytyy jo puolisen tusinaa Weidenkirche-kirkkoa.

Berliinin pajukirkko sijaitsee kaupungin eteläosassa. Bäkewiese-niitylle rakennettu pajukirkko on pyöreä. Se on kahdeksan metriä korkea ja kaksitoista metriä leveä. Kirkkoa rakennettiin sadan nuoren talkoovoimin viime syksystä lähtien.

– Nuoret ovat kaivaneet kuoppaa, istuttaneet pajuja ja kantaneet kiviä. Aikuiset ovat oikeastaan tukeneet vain töissä, joita nuoret eivät itse pysty tekemään, kertoo projektin vetäjä Takeshi Otani.

Vielä pajukirkko näyttää paljaalta, mutta Otani on vakuuttunut siitä, että kosteaan maaperään istutetut pajun oksat alkavat versoa ja kasvaa.

– Rakentamiseen on käytetty 400 noin neljän metrin pituista pajunoksaa. Pajut istutettiin kirkkorakennuksen ympärille kaivettuun kuoppaan helmikuussa. Ne ovat juurtuneet hyvin. Oksat ovat myös saaneet jo lehdenalkuja. Muutaman vuoden päästä teräskannattimet peittyvät pajun lehvän alle.

Pajukirkko on orgaaninen rakennus, joka elää, hengittää ja kasvaa vuodenaikojen mukaan. Sen lehväkatto viheriöi keväällä ja menettää lehtensä syksyllä. Kirkossa joutuu pakostakin miettimään elämän tarkoitusta, sillä luonto on läsnä kaikkialla: rakennuksen läpi tunkeutuvissa auringonsäteissä, ja sadepisaroissa ja tuulenpuuskissa.

Pajukirkkoihin liittyy paljon symboliikkaa. Avoimet pajukirkot viestittävät uskonnollista, mutta myös yhteiskunnallista suvaitsevaisuutta. Viheriöivät seinämät puolestaan kertovat yhteisöstä, joka kasvaa. Myös Berliinin pajukirkosta halutaan hengellinen kohtaamispaikka, jossa uskontokuntien välisillä eroavaisuuksilla ei ole merkitystä.

– Toivomme, että elävän, vihreän ja kasvavan kirkkorakennuksen idea välittyy myös tänne tuleville ihmisille, Takeshi Otani sanoo.

– Monen on kenties helpompi tulla pajukirkkoon. Tavalliseen kirkkoon astuessa tulee usein tunne, että se on valtava, jopa kunnioitusta herättävä rakennus. Pajukirkossa tätä tunnetta ei ole, siellä kaikki on yksinkertaista.

Berliinin pajukirkossa ei ole kattoa.

– Pajuja ei voi pakottaa kasvamaan nurkkia pitkin. Oksien on voitava kasvaa pituussuuntaan. Esimerkiksi Rostockin pajukirkossa kokeiltiin telttakatoksen käyttämistä. Voimakas tuuli painoi kuitenkin katosta niin, että koko rakennelman painopiste muuttui, Takeshi Otani sanoo.

– Katon puuttuminen on hieno asia. Missään muussa kirkossa taivas ei ole yhtä lähellä.

Berliinin pajukirkkoon mahtuu noin 60 henkilöä. Kirkossa on tarkoitus pitää jumalanpalveluksia sekä järjestää konfirmaatioita ja vihkiäisiä sekä konsertteja, kuten missä tahansa kirkossa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.