null Betlehem odottaa rauhallista joulua

Raja ilman rauhaa. Betlehemiläinen Issa Bannurah näkee parvekkeeltaan Israelin puolelle Har Homaan, jossa perheen maat ennen sijaitsivat. Kuva: Anu Heikkinen

Raja ilman rauhaa. Betlehemiläinen Issa Bannurah näkee parvekkeeltaan Israelin puolelle Har Homaan, jossa perheen maat ennen sijaitsivat. Kuva: Anu Heikkinen

Betlehem odottaa rauhallista joulua

Betlehemiläinen Issa Bannurah uskoo, että vain joulun Rauhanruhtinas voi tuoda rauhan Lähi-itään.

Israelin alueella joulu ei näy katukuvassa juuri mitenkään, mutta Länsirannan puolella maailman tunnetuimmassa joulukaupungissa Betlehemissä on toisin. Jouluvalot tuikkivat kaduilla, kauppojen ikkunoissa näkyy joulukuusia, ja basaarikujilla myydään seimiä sekä suklaajoulupukkeja.

Näin siitäkin huolimatta, että kristittyjen määrä Betlehemissä on ollut jo pitkään reippaassa laskussa.

Monet kristittyyn vähemmistöön kuuluvat ovat etenkin toisen intifadan jälkeen muuttaneet ulkomaille. Kaupungin väestöstä on kristittyjä enää noin 20 prosenttia.

Syynä muuttoliikkeeseen pidetään yleensä Israelin rakentaman, Länsirannan eristävän muurin liikkumiselle ja työllisyydelle aiheuttamia vaikeuksia sekä kristittyjen ja muslimien kiristyneitä välejä.

Betlehemin laitamilla Beit Sahourissa asuva Issa Bannurah, 81, ei syytä niitä, jotka ovat lähteneet. Myös hänen oma perheensä on hajallaan ympäri maailmaa. Lapsenlapsia perheineen asuu niin Yhdysvalloissa kuin Jordaniassakin. Betlehemissä asuvat vain tyttäret Lourice ja Alice.

Lapsuudessani täällä oli helpompaa olla kristitty. Nyt rinnakkainelo muslimien kanssa on vaikeaa. Mutta minne menisin täältä? Olen palestiinalainen ja haluan asua kotikaupungissani, Bannurah sanoo.

 

Kun Bannurahin kanssa yrittää puhua joulusta, hän haluaa käyttää tilaisuuden hyväkseen ja kertoa vaikeuksistaan. Ikkunasta näkyy Israelin siirtokunta Har Homa, josta osa on rakennettu Bannurahilta pakkolunastetuille maille.

– Kyse on vallankäytöstä. Vain rauhanruhtinas Kristus voi tuoda rauhan tälle alueelle. En näe enää mitään muuta vaihtoehtoa, Bannurah sanoo.

Bannurah on syntyisin kreikkalaisortodoksi, mutta on kuulunut jo viidenkymmenen vuoden ajan baptistikirkkoon. Hän on ylpeä saadessaan asua Jeesuksen syntymäkaupungissa. Jopa hänen etunimensä on Jeesuksen arabiankielinen vastine.

Aivan Bannurahin kotikulmilla sijaitsee paimenten ketona tunnettu paikka, jossa enkelin uskotaan ilmoittaneen Jeesuksen syntymästä paimenille. Aiemmin Bannurahin perheellä oli tapana osallistua jouluyön juhlaan paimenten kedolla nuotioiden loisteessa.

– Vaimoni kuoltua pari vuotta sitten perinne jäi. Vietämme joulua myös seurakunnassa, syömme yhdessä ja juhlimme Jeesuksen syntymää, hän kertoo.

Tänä vuonna Bannurah toivoo voivansa viettää joulua Jordaniassa tyttärentyttärensä luona, joka odottaa toista lastaan.

 

Betlehemin Syntymäkirkon edessä sijaitsevalla Seimiaukiolla parveilee bussilasteittain turistiryhmiä. Jouluun on aikaa viikko, ja monelle pyhiinvaeltajalle vierailu Jeesuksen syntymäkaupungissa on matkan kohokohta.

Turismi on Betlehemille tärkeä tulonlähde. Tänä vuonna matkailijoiden määrä on ollut laihempien turistivuosien jälkeen jälleen noususuunnassa. Vuoden mittaan kaupungissa on käynyt noin 1,5 miljoonaa turistia.

Turistiryhmät saavat jonottaa hyvän aikaa kirkon alla sijaitsevaan Syntymäluolaan, jonka lattiassa hopeinen tähti osoittaa perimätiedon mukaisen Jeesuksen syntymäpaikan.

– Koin tulevani siunatuksi, nigerialainen Hope Ageh kertoo kokemuksestaan tähden äärellä.

Käynti Syntymäkirkossa viritti myös brasilialaisen Fabio Nunesin joulun tuntuun.

– Vierailu täällä oli aivan ihmeellinen elämys, hän kertoo.

Osalle kävijöistä vuonna 326 rakennettu ja vuonna 550 uudistettu Syntymäkirkko on historiallisesti merkittävä rakennus ja sellaisena vaikuttava, vaikkei käynti siellä olisikaan hengellinen kokemus.

– Emme ole uskonnollisia, mutta tämä paikka on monille ihmisille hyvin tärkeä, ja ehkä siksi meistäkin kirkon ilmapiiri tuntui erityiseltä, saksalaiset Anke ja Mathias Gottwald kertovat.

 

Jouluyönä tuhannet kristityt eri puolilta maailmaa kokoontuvat Betlehemiin juhlimaan Kristuksen syntymää. Joulun juhlinta keskittyy Seimiaukion, Syntymäkirkon ja sen viereisen Pyhän Katariinan kirkon ympärille. Jouluyön messuun odotetaan myös monia arvovieraita, kuten palestiinalaisten presidenttiä Mahmud Abbasia.

– Messuja pidetään pitkin jouluyötä useassa paikassa ympäri kaupunkia, jotta mahdollisimman monella olisi tilaisuus osallistua niihin, kertoo Pyhän Katariinan kirkon pastorina työskentelevä isä Marwan.

Katolinen seurakunta valmistautuu jouluun viettämällä messua yhdeksänä iltana ennen varsinaista suurta juhlaa. Hengellisen hiljentymisen lisäksi seurakunta panostaa joulun alla erityisesti vähävaraisten auttamiseen.

– Monet perheet Betlehemissä kärsivät puutetta. Keräämme lahjoituksia Betlehemin köyhien lapsiperheiden hyväksi, isä Marwan sanoo.

Anu Heikkinen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.