Bongaa oma messusi
Kodikas messu. Vuosaaren kirkon messua valmistelevat kanttori Teija Tuukkanen (vas.) ja kirkkoherra Jussi Mäkelä sekä vapaaehtoiset avustajat Sirkka Nummiranta ja Veikko Mähönen.

Kodikas messu. Vuosaaren kirkon messua valmistelevat kanttori Teija Tuukkanen (vas.) ja kirkkoherra Jussi Mäkelä sekä vapaaehtoiset avustajat Sirkka Nummiranta ja Veikko Mähönen.

Bongaa oma messusi

Kirkkokierros Bongaa messu innostaa tutustumaan Helsingin seurakuntiin.

Teksti Anu Heikkinen
Kuva Esko Jämsä

Jokainen rippikoulun käynyt muistaa, kuinka kirkkokäynneistä kerättiin merkintöjä rippikoulukorttiin. Tänä vuonna Helsingin seurakunnissa järjestettävä kirkkokierros Bongaa messu toimii vähän samalla periaatteella, mutta ilman velvoitteita.

Vuoden aikana jokaisella seurakunnalla on yhtenä sunnuntaina oma nimikkomessu. Messukäynneistä voi kerätä messupassiin muistoksi tarroja, joita saa kirkon aulasta tai kirkkokahvilta. Ahkerille messussa kävijöille jaetaan pieniä palkintoja.

– Kyseessä on leikkimielinen kilpailu. Pääasia on kutsua ihmisiä tutustumaan helsinkiläisiin seurakuntiin ja niiden messuihin, kertoo yhteisen seurakuntatyön pastori Markus Kartano.

Bongaa messu kutsuu kirkkoon erityisesti seurakuntien uusia jäseniä ja niitä seurakuntalaisia, joille jumalanpalvelukset eivät ole kovin tuttuja. Uusille jäsenille lähetetään kutsukirje oman seurakuntansa nimikkomessuun.

– Seurakuntien tapahtumien kirjo on todella laaja. Bongaa messu voi osaltaan auttaa löytämään joukosta itselle sopivaa toimintaa.

Kevätkauden aikana bongattavana on kymmenen messua. Messukierros alkaa ensi sunnuntaina Vuosaaren kirkosta kello 11. Messussa saarnaa kirkkoherra Jussi Mäkelä, liturgina on pastori Maija Saario ja kanttorina Teija Tuukkanen.

Vuosaaressa seurakuntalaiset ovat viime kuukausina olleet entistä aktiivisemmin toteuttamassa messua. Vapaaehtoisista koostuvat jumalanpalvelusryhmät avustavat jokaisessa messussa. Ensi sunnuntaina mukana ovat muun muassa Sirkka Nummiranta ja Veikko Mähönen.

– Vuosaari on siitä ihana seurakunta, että messuissa käy paljon eri-ikäisiä ihmisiä. Pidän siitä, että messuissa on usein vaihtelua ja muutenkin seurakunta menee aktiivisesti eteenpäin. Toivottavasti nimikkomessuun tulee paljon uusia ihmisiä, Nummiranta sanoo.

Varsinaiseksi messujen suurkuluttajaksi tunnustautuva Mähönen pitää Bongaa messua hyvänä ideana. Hän käy itse mielellään erilaisissa messuissa kauempanakin.

– Olen tykännyt kovasti siitä, että kotiseurakunnassani pääsen myös itse tekemään jotakin messussa. Tehtävät ovat monipuolisia virsikirjojen jakamisesta ehtoollisella avustamiseen, Mähönen kertoo.

Ensi sunnuntain messua suunnitellaan kuluvalla viikolla. Joka keskiviikko työntekijät ja vapaaehtoiset tuovat omat messuideansa yhteen. Jumalanpalvelusryhmiä vetävä kanttori Teija Tuukkanen pitää tärkeänä sitä, ettei messu ole työntekijöiden kasaama paketti, vaan seurakuntalaiset
saavat mahdollisuuden toimia.

– Messumme on mielestäni kodikas, siellä ei pönötetä. Säestys vaihtelee uruista rumpuihin ja haitariin, ja pappi puhuu usein lähellä seurakuntaa. Lasten ei tarvitse olla hiljaa, vaan he saavat puuhata leikkinurkassaan kirkon etuosassa, hän kertoo.

Tuukkasen mielestä Bongaa messu antaa hyvän mahdollisuuden nähdä paikallisseurakuntien jokaviikkoista toimintaa, jonka ytimessä on messu.

– Tätä kautta voi löytää paikan, jonne mennä uudelleen. Isoissa yksittäistapahtumissa se on vaikeaa.

Kirkkoherra Jussi Mäkelä on iloinen siitä, ettei Vuosaaressa tarvitse katsella tyhjiä kirkonpenkkejä. Messussa voi tavallisenakin sunnuntaina olla 130 henkeä.

– Tärkeää on kävijän kokemus siitä, että hänet huomataan. Haluamme aina toivottaa jokaisen tervetulleeksi jo ovella.

Moni käy Markus Kartanon arvion mukaan kirkossa mielellään, jos vain löytää itselleen sopivan paikan.

– Ihmisillä on yhteyden, mielekkyyden ja elämän syvien asioiden kaipuuta. Messussa on mahdollisuus rauhoittua miettimään, mikä elämässä on tärkeää, hän sanoo.

Kunkin messun jälkeen on tarjolla kirkkokahvit sekä lisätietoa seurakunnan toiminnasta. Kahvikupposen ääressä voi myös tehdä rohkean vedon ja tutustua vieruskaveriin.

– Hymyileminen ja silmiin katsominen on sallittua, niistä tulee hyvä fiilis. Kirkkoon on helppo tulla toistekin, jos vastassa on tuttuja ihmisiä.

Kevään messupasseja jaetaan tammikuussa kirkkojen auloissa ja seurakuntien virastoissa. Kesälomien aikaan kirkkokierros on tauolla, mutta messujen bongaaminen jatkuu syksyllä.

– Jos messusarja saa hyvän vastaanoton, sitä jatketaan myös ensi vuonna, Kartano kertoo.

Palautetta messuista voi antaa osoitteessa www.itkumuuri.fi vaikka suoraan kirkon penkistä.

Bongaa messu sunnuntaina 12.1. kello 11 Vuosaaren kirkossa, Satamasaarentie 7.
Lisätietoa messusta www.bongaamessu.fi
ja www.facebook.com/stadinmessut.

Jaa tämä artikkeli: