null Botond Juhos auttaa vaikka byrokratian kiemuroissa

Botond Juhoksen ensimmäinen asiakas tarvitsi apua kuntosalin ja uimahallin löytämisessä. Kuva: Jukka Granström.

Botond Juhoksen ensimmäinen asiakas tarvitsi apua kuntosalin ja uimahallin löytämisessä. Kuva: Jukka Granström.

Hyvä elämä

Botond Juhos auttaa vaikka byrokratian kiemuroissa

Unkarista Suomeen 20 vuotta sitten tullut mies tahtoo tukea muita sopeutumisessa.

Botond Juhos haluaa vaikuttaa ja auttaa. Pari vuotta sitten, avioeronsa jälkeen, Juhos pelkäsi itse jäävänsä tyhjän päälle.

"Vieraassa maassa perhe on tärkeä ankkuri, ja kun se katoaa, voi jäädä tosi yksin", Juhos sanoo.

Hän alkoi kiivaasti etsiä mielekästä vapaaehtoistyötä, jossa voisi olla hyödyksi. Elämän tarkoituksen etsinnässä hän liittyi myös evankelisluterilaiseen kirkkoon. Hän kävi aikuisrippikoulun Espoon Tuomiokirkkoseurakunnassa ja hänet konfirmoitiin kesällä.

Mistä löytyy uimahalli, entä kuntosali?

Botond Juhos etsiytyi vapaaehtoiseksi Kaveri Linjalle, jonka jäsenet ovat avuksi arjessa. Tukihenkilö voi olla käytännön apuna toiselle esimerkiksi Suomeen muuton yhteydessä tai missä tahansa tilanteessa, jossa tarvitaan kaverin tukea. Juhos arvelee voivansa olla uusille tulijoille avuksi byrokratian viidakoissa, samoin suomen kielen harjoittelussa.

"Ensimmäinen asiakkaani kaipasi tietoa siitä, mistä löytyvät uimahalli ja kuntosali ja miten niihin ostetaan lippu. Viranomaiset eivät välttämättä ehdi opastaa tällaisissa asioissa. Autan mielelläni. Odotan innokkaasti, että asiakkaakseni tulisi vaikkapa muita isiä tai avioeron kokeneita. Uskon että heille voisin olla hyvin tukena."

Uutta kaveria ei jätetä

Toiminta on avointa kenelle tahansa asiasta kiinnostuneelle, mutta tähän mennessä kaikki ovat olleet miehiä, ja suurin osa heistä on Botondin tavoin maahan muuttaneita.

Tarkoitus on, että vapaaehtoinen kaveri ja asiakas tapaavat toisiaan sovitusti ainakin muutaman kerran. Nimestään huolimatta Kaveri Linja ei ole auttavan puhelimen tyyppinen palvelu.

"Nyt meillä on valmiina joukko innokkaita auttajia. Olemme olleet yhteydessä muun muassa maahanmuuttajapalveluihin kertoaksemme, että täältä saa kaveriapua tarvittaessa", sanoo Ilkka Saarinen, joka kouluttaa ja ohjaa vapaaehtoisia. Hän toimii asiantuntijana Lyömätön Linja Espoossa -palvelussa.

Lasten kasvatuksessa on eroja

Botond Juhos arvelee, että hänellä on hyvät valmiudet ymmärtää erityisesti itsensä kaltaisia maahanmuuttajia. Insinööri tuli Nokialle töihin vuonna 1997 Unkarista.

"Huomasin, että kahden eurooppalaisenkin maan kulttuurit poikkeavat monella tavalla. Kolmen lapsen isänä näen eroja esimerkiksi kasvatustavoissa. Unkarilaiset ovat temperamenttisempia luonteeltaan ja saattavat antaa lapsilleen korvapuusteja. Suomessahan se on rikos. Tällaiset erot on hyvä ymmärtää, jotta osaa paremmin sopeutua uuteen kotimaahan", Juhos sanoo.

Hänelle ja vajaalle kolmelle tuhannelle Suomessa asuvalle unkarilaiselle on erikoista myös se, että lääkääriin hakeutumista pitää miettiä kaksi kertaa. Botond Juhos on havainnoinut suomalaista yhteiskuntaa muiden unkarilaisten kanssa yhdistyksessä, jonka varapuheenjohtajana hän toimii.

"Siihen oli vaikea totutella, että lasta ei voi viedä lääkäriin pelkän nuhan takia. Joskus tuntuu, että lapsen täytyy olla todella vakavasti sairas ennen kuin terveydenhoidon ovet avautuvat", Juhos kummastelee.

Väkivaltaa vastustamassa

Kaveri Linjan vapaaehtoiset ovat muun muassa osallistuneet tapahtumiin kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamisen päivänä sekä käyneet oppilaitoksissa kertomassa omia tarinoitaan.

Suuria kulttuurieroja Juhos sanoo vierastavansa, eikä välttämättä osaisi olla kaveriavuksi kaikille.

"Aasian tai Lähi-Idän maista tulevilla ihmisillä voi olla hyvin erilainen käsitys esimerkiksi miehen ja naisen suhteesta tai naisen asemasta yhteiskunnassa ja perheessä. Eurooppalaisena minun saattaa olla vaikea ymmärtää sitä", Juhos pohtii.

Kaveri Linja syntyi yhteistyönä

Kaveri Linja, jonka koulutettuna vapaaehtoisena Botond Juhos toimii, alkoi seurakunnallisena projektina. Espoonlahden ja Leppävaaran seurakunnat toteuttivat yhdessä Miehen Linjan kanssa Korsi-hankkeen "Aurinko nousee". Sen aikana Suomeen muun muassa Myanmarista ja Afganistanista muuttaneille nuorille miehille pidettiin kotouttavia ja lähisuhdeväkivaltaa ennaltaehkäiseviä Dusti-ryhmiä. Korsi-hankkeen päätyttyä Lyömätön Linja Espoossa jatkoi projektia joidenkin maahanmuuttajamiesten kanssa.

"Lyömätön Linja alkaa jo olla tuttu, samoin Miehen Linja, joka on tarkoitettu maahanmuuttajille. Nämä kaksi väkivallan ehkäisytyön muotoa ovat täysin ammattilaisten käsissä. Niiden rinnalle on nyt kehitetty Kaveri Linja, joka ei liity väkivaltatyöhön", painottaa vapaaehtoisia kouluttava ja ohjaava Ilkka Saarinen.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.