Brunssi avaa kirkon ovet
Kuin ravintolassa. Kokki Manuel Alvarez Sanchez viimeistelee pääruokia valuttamalla romesco-kastiketta marmorifileen ja juuresten päälle. Tarjoilija odottaa annoksia takana.

Kuin ravintolassa. Kokki Manuel Alvarez Sanchez viimeistelee pääruokia valuttamalla romesco-kastiketta marmorifileen ja juuresten päälle. Tarjoilija odottaa annoksia takana.

Brunssi avaa kirkon ovet

Gourmet vetää nuoria perheitä lauantaisin Alppilassa. Alku-, pää- ja jälkiruoka tarjoillaan pöytään 15 eurolla.

Alppilan kirkon eteisessä on lauantaiaamuna vilskettä. Kuutisenkymmentä ruokailijaa etsii paikkojaan ravintolasaliksi muuntuneesta aulasta, ja joukko tarjoilijoita juoksuttaa ensimmäisiä tilauksia kokeille. He viimeistelevät alkuruokia aulan päädyssä.

Tammikuussa aloitettu Alppilan kirkon brunssi on käynnistynyt vauhdikkaasti. Kolmena ensimmäisenä lauantaina aamupäivän molemmat kattaukset kello 11 ja 13 varattiin täyteen.

Nyt-liite kehui brunssia trendikkääksi, ja villiruokakokki Sami Tallberg on maininnut sen blogissaan yhtenä Helsingin ”kulinaarisista kohokohdista”.

Kirkon suuri aula on ilmeeltään kalsea, tarjottimet ja astiat kouluista ja työpaikkaruokaloista tuttuja, mutta tunnelmaan on panostettu. Keskellä salia Radio Helsingistä tuttu DJ Bunuel selailee vinyylilevyjä. Hän valitsee, mitä brunssikansa kuuntelee.

Kokkeina työskentelevät Madridista Suomeen tullut Manuel Alvarez Sanchez sekä alkujaan roomalainen Daniele Pelati. He kertovat haluavansa uudistaa suomalaista ruokakulttuuria.

– Aiomme tehdä jokaisesta lauantaista erilaisen, Sanchez lupaa.

Alppilassa asuvat Elena China-Kolehmainen ja Aleksi Kolehmainen ovat tulleet brunssille kolmekuukautisen Henrin kanssa. He nauttivat lauantai-brunssia lähikirkossaan jo toista kertaa.

– Yllätyin ensimmäisellä kerralla siitä, kuinka hyvää ruoka oli. Ajattelin, että se olisi ollut arkisempaa, China-Kolehmainen kertoo.

Kirkkobrunssille houkuttelee myös käytännöllisyys. Pariskunta kertoo käyneensä brunsseilla usein ennen lapsen syntymää, mutta viime aikoina ne ovat jääneet.

– Tänne on helppo tulla ja täällä on hyvin tilaa vaunuille, Kolehmainen sanoo ja viittaa naulakoille, joiden luona odottaa suuri määrä lastenvaunuja.

Omat vaununsa Kolehmainen ja China-Kolehmainen ovat tuoneet pöydän viereen. Tilaa riittää, toisin kuin useimmissa kahviloissa ja ravintoloissa. Isommille lapsille on salin vieressä oma leikkitila.

Alkuruuaksi on tänä lauantaina savusiika-piquillo-salaatti, hedelmäsmoothie ja sinihomejuustomousse. Pääruaksi on tarjolla kalaa, lihaa tai kasvista. Kolehmainen on valinnut marmorifileen ja paahdettuja juureksia romesco-kastikkeella ja China-Kolemainen munakoison mozzarellatäytteellä. Jälkiruokana on omenakakkua creme anglaisen kera.

– Iskeeköhän nyt annoskateus, Kolehmainen huokaa katsoessaan China-Kolehmaisen lautasta.

Kolehmainen ja China-Kolehmainen arvostavat Alppilan kirkon brunssin parhaimpiin maistamiinsa. He kehuvat erityisesti hinta-laatusuhdetta. Viidentoista euron hinta onkin huokea muihin Helsingin brunsseihin verrattuna.

Lapsilta veloitetaan euro per ikävuosi. Heille tehdään oma ruoka, joka oli tällä kertaa kinkkumunakasrulla.


Brunssi toteutetaan pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Monille tarjoilijoista se on samalla mahdollisuus harjoitella työelämässä tarvittavia taitoja. Kokit työskentelevät palkkaa vastaan, mutta vapaa-ajallaan he avustavat Kallion seurakunnan diakoniaruokailujen järjestämisessä.

Jokainen brunssilla kävijä ruokkii paitsi itsensä myös jonkun toisen.

– Ostamme Kirkon ulkomaan-avun Ateria koko kylälle -paketteja samassa suhteessa kuin brunssilla on ollut kävijöitä. Tässä yhdistyvät hyvän tekeminen ja hyvän syöminen, kirkkoherra Teemu Laajasalo sanoo.

Laajasalo kertoo, että tavoitteena on tehdä brunssi ihmisille, jotka kävisivät brunssilla muutenkin.

– Halusimme luoda matalan kynnyksen toimintaa. Yhdessä syömisessä on myös jotain hyvin alkukristillistä.

Laajasalon mukaan brunssi on vasta ensimmäinen askel Kallion seurakunnan kulinaristisissa uudistuksissa. Hän haluaa avata kirkot kävijöille uudella tavalla.

– Avaamme kevään aikana kahvilan Alppilan kirkon aulaan ja myöhemmin Kallion kirkon lämpiöön. Haluan, että kirkko olisi helpompi tulla ja kivempi olla.

Brunssit jatkuvat Alppilan kirkon aulassa, Kotkankatu 2, lauantaisin kello 11 ja 13. Ilmoittautumiset sähköpostitse filip.muhonen@evl.fi. Ilmoita samalla erikoisruokavalio.

Jaa tämä artikkeli: