
Rennosti. Sami Garamin suunnittelema Café Agricolan uusi lounaslista on konstailematon ja runsas.
Café Agricola loi nahkansa
Uudistunutta ravintolaa luotsaa Sami Garam. Jatkossa satsataan erityisesti kotoisaan lounaaseen.
Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Esko Jämsä
Lempiruokaa!
Leikki-ikäinen tyttö huudahtaa vastauksen voimalla, kun Sami Garam tiedustelee, maistuiko lounas.
– Tosi hyvää oli, vahvistaa äiti.
Moni muukin huikkaa ovelta kiitoksen ennen kuin jatkaa matkaansa.
Televisiosta tuttu kokki on Agricolan kirkolla töissä neljättä päivää. Café Agricola uudistui elokuussa ja uutena ravintoloitsijana aloitti Sami Garamin ja Mika Vermilän yritys Garam & Vermiglio Catering.
Se tekee lounaan myös Pasilan Urheiluhallin kahvilaan sekä kahteen henkilöstöravintolaan.
Agricolan ravintolalla on Garamille kuitenkin erityinen merkitys. Paljasjalkainen stadilainen on nimittäin kotoisin Punavuoresta.
– Punavuoren kaupunginosa ja Agricolan kirkko ovat lähellä sydäntäni, Garam sanoo.
– Olen asunut täällä elämäni ensimmäiset 23 vuotta. Agricolan kirkko on vanha kotikirkkoni, ja olen päässyt täällä ripille.
Tänään Café Agricolassa on tarjolla kevyesti savustettua lohta, yrttiperunoita, tofu-kasvishöystöä ja sienikeittoa. Kympin hintaan kuuluu myös monipuolinen salaattibuffet sekä jälkiruokakahvi.
Garam kertoo, että Agricolassa noudatettava ruokafilosofia on selkeä. Ruuanvalmistuksessa pyritään paikallisuuteen ja yksinkertaisuuteen.
– Ruuan pitää olla sillä tavalla yksinkertaista, että kaikki sen ymmärtävät. Missään kohdassa ei kikkailla liikaa. Arvostamme raaka-ainetta, joka saa maistua itseltään.
Niin paljon tehdään käsin kuin on mahdollista, ja Garam lupaa, että ruoka on myös lisäaineetonta. Se tarkoittaa, että esimerkiksi lihaliemijauhe jätetään purkkiin.
Melkein neljä vuotta sitten avattu Café Agricola on vakiinnuttanut asemansa Punavuoren lounasravintoloiden joukossa. Se on ollut niin vieressä sijaitsevan Sepänpuiston lapsiperheiden kuin lähiseudun yritysten työntekijöiden suosiossa.
Alun perin ajatuksena oli, ettei kahvila kilpaile paikallisten yrittäjien kanssa vaan toimii myyntikanavana niiden tuotteille. Lisäksi tavoitteena oli, että kahvilan toiminnasta vastaisivat ainakin osittain vapaaehtoiset.
Agricola-liikkeen toiminnanjohtaja Henrik Wikström kertoo, että käytännössä toiminta on kuitenkin osoittautunut hankalaksi. Lounasajan ulkopuolella kahvila ei ole vetänyt väkeä toivotulla tavalla, ja sen toiminta on ollut seurakunnalle tappiollista. Myös vapaaehtoistyön koordinointi on ollut vaikeaa.
Uudistunut Café Agricola onkin ensisijaisesti lounasravintola, joka pyörii kokonaan ammattilaisvoimin. Lounasta tarjoillaan arkipäivisin yhdestätoista puoli kahteen, ja kahvipannu on kuumana kymmenestä kolmeen.
Henrik Wikström kertoo, että Café Agricolan ydinajatus on edelleen sama. Lounasravintola on matalan kynnyksen ovi kirkkoon.
– Tämä on mielestäni tosi kiva palvelu. Se tuo tänne paljon elämää, Wikström sanoo.
Lisäksi osa kahvilan tuotosta ohjataan totuttuun tapaan Kirkon Ulkomaanavulle.
– Ideana on, että kun syöt, joku toinenkin syö.
Jaa tämä artikkeli: