Cantores Minores -kuorolle musiikin valtionpalkinto
Cantores Minores. Nuoret laulajat säväyttävät kaiken ikäisiä kulttuurin ystäviä. Copyright Cantores Minores

Cantores Minores. Nuoret laulajat säväyttävät kaiken ikäisiä kulttuurin ystäviä. Copyright Cantores Minores

Cantores Minores -kuorolle musiikin valtionpalkinto

Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores on saanut vuoden 2014 musiikin valtionpalkinnon. Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen luovutti palkinnon Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa 4.11.

Valtionpalkinto myönnetään tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta saajan edustaman taiteenalan hyväksi. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista. Musiikin osalta sen myöntää Valtion musiikkitoimikunta.

Cantores Minores -kuorossa on yli kuuden vuosikymmenen aikana laulanut yli 3 000 poikaa ja nuorta miestä, joista moni on löytänyt itselleen ammatin musiikin parista. Kuoro järjestää eri kokoonpanoillaan vuosittain yli sata konserttia, joista vähintään yksi on ulkomaille suuntautuva konserttikiertue.

Kansainvälistä tunnustusta saanut kuoro on laulanut monissa maailmankuuluissa pyhätöissä, kuten Lontoon Westminster Abbeyssä, Pariisin Notre-Damessa ja Washingtonin National Cathedralissa.

Valtion musiikkitoimikunnan mielestä nuorten poikien lauluharrastusta tukeva ja tähän kannustava Cantores Minores on toimintansa pitkäjännitteisyydessä ja laajuudessa ainoa laatuaan Suomessa.

Musiikkitoimikunnan mukaan kuoron merkitys poikien lauluharrastuksen virikkeiden antajana on arvaamattoman suuri. Tämän lisäksi Cantores Minores -kuorossa rakentuvat eri-ikäisten poikien molemminpuolinen kunnioitus ja kurinalainen toiminta, joka myös toimii suojana syrjäytymistä vastaan.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että kuoron toiminta, nykyisenä johtajanaan Hannu Norjanen, pohjautuu vahvasti musiikinhistoriallisten teosten lisäksi uuden ja kokeellisen kuoromusiikin esittämiseen. Leimaa antavaa on kautta linjan ollut korkea musiikillinen laatu sekä ohjelmistovalinnoissa että konserttitoiminnassa.

Jaa tämä artikkeli: